Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai așteptate trenduri în materie de modă din 2024

Tendințele modei au venit și au plecat cu o viteză amețitoare în 2023.  Experții se așteaptă la un ritm mai lent pentru 2024, cu o abordare restaurativă a garderobelor noastre, plină de culori liniștitoare și o revenire a stilurilor clasice.

Fiona Harkin, editor de previziuni la firma de consultanță strategică The Future Laboratory, spune: "Core-ificarea modei care a domnit în 2023 și i-a făcut pe consumatori să schimbe stilul într-un ritm fără precedent este încet-încet eliminată în favoarea unui simț al îmbrăcămintei mai lent și mai ponderat - unul mai potrivit pentru nevoile noastre actuale de mediu."

Sentimente împărtășite de Malaïka Ewande, fondator și director de creație al firmei de consultanță în domeniul modei Vesuvius Creative Bureau, care consideră că: "Peisajul modei se îndreaptă spre o căutare a echilibrului în ceea ce privește creativitatea. Găsești elemente formale în creațiile casual, iar minimalismul și creația opulentă s-au împletit în ultimele sezoane, de exemplu... aruncăm pe fereastră multe dintre regulile străvechi ale modei."

Așadar, având în vedere acest lucru, iată ghidul Euronews Culture cu principalele tendințe pe care trebuie să le cunoașteți pentru 2024.

Stilul business revine

Costumele formale la locul de muncă s-ar putea să fie pe o traiectorie descendentă de ceva vreme, dar nu-l aruncați încă pe al dumneavoastră. Croiala clasică primește o îmbunătățire cu detalii de upcycling, cum ar fi fermoare, șireturi, cuie și broderii. De asemenea, combinarea look-urilor formale, cum ar fi vestele cu dungi și jachetele cu umeri căptușite cu pantaloni largi și pantofi de sport va fi alegere de top.

Ewande spune: "Îmi place să văd oameni care se îndreaptă spre birou cu costume largi, costume complete și adidași. Când te uiți foarte atent, observi toate aceste detalii geniale, cum ar fi gulerele deplasate, fermoarele suplimentare și talia lejeră pentru a amplifica volumul. Aveți (de asemenea) costume clasice, dar în cele mai strălucitoare, mai stridente culori sau imprimeuri posibile: este foarte distractiv."

Priviți podiumurile SS24 ale lui Schiaparelli, Hugo Boss și Yohji Yamamoto pentru inspirație, dar această tendință este ușor de realizat prin propriul stil.

Nuanțe calme

Experții în tendințe WGSN au prognozat "apricot crush" ca fiind culoarea anului 2024. O opțiune neutră din punct de vedere al genului, cu o nuanță caldă și reconfortantă, aceasta prezice că va fi cea mai populară pe hainele de relaxare, pe hainele active și pe hainele exterioare.

Clare Smith, strateg de culoare la WGSN, a declarat într-un comunicat: "Apricot Crush semnifică importanța hrănirii minții și a corpului. Este nuanța perfectă pentru o lume care caută calmul și optimismul, aducând o revigorare necesară, în timp ce consumatorii continuă să se confrunte cu o serie de emoții și cu incertitudinea cu privire la viitor".

Alte culori cheie ale anului includ nuanțe liniștitoare de albastru cer, care au apărut în colecțiile SS24 ale JW Anderson, Fendi și Balmain, precum și lila, care a fost văzut la Tom Ford, Maison Margiela și Andreas Kronthaler pentru Vivienne Westwood.

Detalii militare în ținute

În timp ce unele branduri abordează starea de incertitudine cu stiluri de bun-simț, altele adoptă o abordare mai utilitară. Detalii militare, țesături de înaltă tehnologie și funcționalitate portabilă, WGSN prezintă "prepare wear" ca fiind o tendință predominantă care va "împinge temele de supraviețuire mai departe în moda mainstream".

Acne Studios și Balenciaga ne-au oferit camuflaj și buzunare utilitare în colecțiile lor SS24, dar căutați mărcile mai mici care au în centrul activității lor supraviețuirea, cum ar fi Vollebak, a cărui jachetă ușoară Apocalypse vine cu 16 buzunare ascunse și poate rezista lavei negre, incendiilor și eroziunii chimice.

Arhivele modei

În noiembrie a fost anunțat că tema din 2024 pentru Met Gala, care are loc în luna mai, este "Sleeping Beauties": Reawakening Fashion". Expoziția va explora unele dintre piesele de importanță istorică ale muzeului care sunt prea delicate pentru a fi purtate.

Tema va crea un cod vestimentar provocator pentru covorul roșu al galei, dar va da un nou impuls modei de arhivă (modele rare, din sezonul trecut, de la branduri de înaltă clasă), care a fost o tendință importantă în ultimii ani. "Intrăm într-o eră a colecționarilor de arhive de modă care doresc să folosească moda pentru a-și prezenta discernământul - întruchipând o atmosferă jucăușă, dacă știi că știi", spune Harkin.

Tenis

Sporturile cu rachetă și moda au fost mult timp tovarăși de joacă datorită asocierii lor cu clasele de mijloc și superioare, dar această percepție se schimbă. Odată cu apariția unor sporturi noi, precum pickleball și padel, apare o critică a naturii elitiste a sporturilor mai tradiționale, precum tenisul.

"În timp ce cultura rachetelor din deceniile anterioare era caracterizată de un stil "preppy", care era axat pe statut, în ultimii ani am asistat la apariția tenisului, un omagiu nostalgic adus stilului sportului de patrimoniu", explică Harkin.

Brandul de îmbrăcăminte stradală Major Raquet Club spune că are misiunea de a "aduce bucuria tenisului la toată lumea, peste tot", în timp ce DSquared s-a jucat cu tropiile tenisului preppy, cum ar fi tricourile polo tricotate, blazerele cu dungi și mânecile legate în jurul umerilor, dar le-a asortat cu denimul sfâșiat care îi caracterizează și cu un sex-appeal în toată regula.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE