Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei patru candidați înscriși oficial în cursa pentru Primăria Capitalei - Nicușor Dan, Firea, Burduja și Piedone - și promisiunile lor electorale

Avem în mod oficial patru candidați pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Cristian Popescu Piedone se vor afla pe buletinul de vot pe 9 iunie. Partidele din coaliție, PSD și PNL, au decis pe ultima sută de metri să candideze separat pentru Primăria Generală a Municipiului București, după retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu.

Gabriela Firea este ultimul candidat important care s-a înscris în mod oficial în cursa pentru Primăria Capitalei. Edil al Bucureștiului între 2016 și 2020, vicepreședintele PSD vrea revanșa în fața lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei: „Vreau să vă spun că s-au pierdut aproape patru ani de zile pentru că dacă măcar ar fi fost continuate proiectele lăsate de noi, echipa social democrată, tot am fi înregistrat un ritm de dezvoltare ceva mai decent. Vom reporni toate șantierele - și publice, și private, dar vom avea grijă ca toți cei care construiesc în București să aibă grijă de oameni, să construiască nu doar blocuri, ci și creșe, grădinițe, afterschool, spații verzi, parcuri pentru copii și, de asemenea, intrări și ieșiri de siguranță pentru situații de urgență”.

Nicușor Dan: „Va fi o luptă între oameni și clanurile care sug de la buget”

Actualul primar din București, Nicușor Dan, este susținut în campanie de Alianța Dreapta Unită și partidul Reper.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Poate, lucrul cel mai important din campania asta, dincolo de șosele și conducte și toate cele care țin de viața concretă a bucureștenilor, va fi o luptă de valori.

Va fi o luptă între oameni care doresc pur și simplu respectarea legii, care doresc pur și simplu funcționarea instituțiilor, care doresc o justiție corectă, și clanuri care s-au învățat să sugă de la bugetul statului”.

Piedone: „Bunul Dumnezeu le îndreaptă pe toate / Mi-am depus contractul cu bucureștenii”

Potrivit sondajelor, Cristian Popescu Piedone se bucură de popularitate mare în această perioadă. Piedone nu va mai candida pentru un nou mandat la Sectorul 5, unde îl va ajuta în campanie pe fiul său, Vlad Popescu. Piedone senior a pus ochii pe fotoliul de primar general.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei: „Eu nu intru cu nimeni (n.r. într-o competiție). Eu sunt doar aliniat la start. Mi-am depus primul candidatura, mi-am depus contractul cu bucureștenii. Acuma, vedeți, bunul Dumnezeu le îndreaptă pe toate”.

Mulți social democrați, în frunte cu șeful partidului, Marcel Ciolacu, s-ar aștepta ca Piedone să se retragă din bătălia electorală ca să deschidă drumul Gabrielei Firea spre victorie. Ar fi singura modalitate prin care l-ar putea învinge pe Nicușor Dan, spun mulți analiști. Și Piedone, și Firea se luptă, în mare, pe voturile electoratului de stânga.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei: „Nu sunt fațarnic. Sunt credincios și nu de fațadă. La mine vorba e vorbă”.

Burduja: „Facem primul pas pentru schimbarea Bucureștiului”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este alegerea PNL pentru Capitală. Partidul Național Liberal nu i-a impus un scor lui Sebastian Burduja pentru alegerile locale, având în vedere că este candidatul cu cea mai puțină experiență în zona administrativă.

Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru Primăria Capitalei: „Dacă unii dintre dumneavoastră m-ați felicitat astăzi și mi-aţi spus Domnule primar general, eu v-am spus: De la gura dumneavoastră, la urechile lui Dumnezeu”.

Burduja a transmis un mesaj pe Facebook, sâmbătă, când și-a depus candidatura.

„Facem primul pas pentru schimbarea Bucureștiului. (...) Este timpul să oferim bucureștenilor singura cale, nu răul cel mai mic. Vă aștept pe toți alături de mine mâine să începem Bucureștiul Viitorului: avem un Plan, avem echipă, avem energie cât cuprinde”.

Biroul Electoral al Municipiului București a respins, sâmbătă, candidatura senatoarei Dianei Șoșoacă, lansată tot în cursa pentru funcția de Primar General al Capitalei. Echipa S.O.S. România nu a avut suficiente semnături valide pentru înscrierea în cursa electorală, dar mai are timp până marți să aducă lista completă de semnături.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE