Cambodgia și Thailanda au schimbat focuri de armă pentru a doua zi consecutivă vineri, după luni de tensiuni crescânde la frontiera comună dintre cele două țări din Asia de Sud-Est. Cel puțin 15 persoane au fost ucise pe partea thailandeză a graniței, de la începutul conflictului, iar în Cambodgia a fost raportată cel puțin o victimă. Zeci de mii de civili au fugit din zona disputată.
Tensiunile la frontieră au contribuit deja la o criză politică în Thailanda: la 1 iulie, un tribunal thailandez a suspendat-o pe prim-ministrul Paetongtarn Shinawatra din cauza comentariilor pe care le-a făcut despre disputa care datează de zeci de ani, potrivit The New York Times.
Ce s-a întâmplat la graniță?
Fiecare națiune a acuzat-o pe cealaltă că a deschis conflictul. Armata thailandeză acuză Cambodgia că a lansat rachete asupra zonelor civile din patru provincii thailandeze, determinând Thailanda să trimită avioane de vânătoare F-16 pentru a lovi ținte din Cambodgia.
Oficialii cambodgieni au declarat că soldații thailandezi au deschis focul asupra trupelor cambodgiene, la Prasat Ta Muen Thom, un templu revendicat de ambele națiuni. Ei au spus că forțele cambodgiene au ripostat la aproximativ 15 minute mai târziu.
Potrivit Ministerului Sănătății din Thailanda, peste 131.000 de persoane au fost evacuate în Thailanda. În Cambodgia, a fost raportat cel puțin un deces, iar sute de persoane și-au părăsit locuințele.
De ce a fost suspendat premierul Thailandei?
În iunie, premierul Paetongtarn a vorbit la telefon cu Hun Sen, liderul de facto al Cambodgiei, pentru a discuta despre tensiunile crescânde de la frontieră. Hun Sen are legături strânse cu tatăl ei, Thaksin Shinawatra, fost prim-ministru al Thailandei și lider al unei puternice dinastii politice, precum și unul dintre cei mai bogați oameni din țară.
Hun Sen a publicat o înregistrare a convorbirii lor, în doamna Paetongtarn părea să disprețuiască puternica armată thailandeză. Ea l-a numit pe domnul Hun Sen „unchiule” și i-a spus că va „aranja” orice dorește el.
Ca răspuns, mii de protestatari au ieșit în stradă în Bangkok pentru a-și exprima indignarea. Deși Paetongtarn și-a cerut scuze, ea a fost supusă presiunilor de a demisiona. La începutul lunii iulie, un tribunal thailandez a suspendat-o din funcție.
Cauza conflictului
Prasat Ta Muen Thom, un templu antic situat pe partea thailandeză a frontierei, este disputat de cele două țări. Hun Sen a afirmat într-o postare pe rețelele de socializare că un comandant militar thailandez „a declanșat acest război” ordonând închiderea templului miercuri și deschizând focul asupra trupelor cambodgiene a doua zi.
De partea cealaltă, Thailanda a acuzat Cambodgia că a declanșat conflictul. Templul se află în regiunea Surin din Thailanda, iar oamenii de acolo vorbesc atât limba khmeră, cât și limba thailandeză, ceea ce evidențiază suprapunerea culturală cu Cambodgia, unde limba khmeră este limba oficială. Provincia este cunoscută pentru ruinele Imperiului Khmer, care a durat din secolul al IX-lea până în secolul al XV-lea. Una dintre aceste ruine este Prasat Ta Muen Thom.
Disputele privind amplasarea frontierei și proprietatea asupra templelor din regiune au dus la zeci de ani de conflicte.
În 1962, Curtea Internațională de Justiție a acordat Cambodgiei suveranitatea asupra templului Preah Vihear, un alt templu situat la aproximativ 150 km distanță.
În 2013, Curtea a încercat să clarifice decizia din 1962. Aceasta a afirmat că Cambodgia deține suveranitatea asupra zonei imediat învecinate templului, dar a lăsat nerezolvată problema controlului asupra unei zone mai extinse, care face obiectul disputei.
De cât timp durează conflictul dintre Thailanda și Cambodgia?
Cele două țări au avut ocazional conflicte militare în ultimii 100 de ani. Disputele privind granițele pot fi trasate până în jurul anului 1907, în timpul dominației coloniale franceze în Cambodgia. Mai recent, au existat conflicte militare intermitente între cele două țări din 2008, iar cel mai grav din ultimii ani a fost cel din 2011.