Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt ploșnițele, cum riscăm să ne infestăm casa și cum putem scăpa de ele. Recomandările DSP București

Odată cu încălzirea vremii, ploșnițele cauzează din ce în ce mai multe probleme. De exemplu, în București, unele școli din sectorul 5 au fost închise săptămâna trecută. În această perioadă, firmele de dezinsecție au chiar și cu 50% mai multe solicitări.

Pentru a scăpa de ploșnițe, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a explicat ce sunt ploșnițele, cum riscăm să ne infestăm și cum scăpăm de ele.

Cum apar ploșnițele în locuințe

"Ploșnița de pat este o insectă parazită pentru om și păsări (găini și porumbei), de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit și miros urât caracteristic. Este nocturnă (iese noaptea) pentru a se hrăni cu sângele omului sau al păsărilor, în timpul zilei rămânând ascunsă", după cum precizează DRSPB, care susține că ploșnița nu transmite vreo boală anume, dar înțepătura ei poate provoca infecții.

Ploșnița poate ajunge pe corpul oamenilor, pe haine și în paturi pentru că este atrasă de dioxidul de carbon și de căldura pe care o emană oamenii, mai ales în timpul somnului.

În general, ploșnița trăiește și își depune ouăle în crăpăturile pereților, ale mobilierului, ale parchetului, sau în cutele saltelelor și preferă zonele mai întunecate. Ploșnițele trăiesc și sub covoare sau chiar în spatele tapetului sau a tavanului fals, în spatele tablourilor și în ramele lor și în cărți."

Înainte să se hrănească cu sângele uman, ploșnița poate fi chiar transparentă.

Cum scăpăm de ploșnițe

În mod normal, ne dăm seama dacă avem ploșnițe în casă dacă simțim un miros neplăcut, specific.

Ploșnițele pot ajunge în casele oamenilor dacă sunt prinse de bagaje, de ambalaje din carton sau din lemn, sau chiar în aparatura electrocasnică adusă dintr-un loc infestat.

Ele se înmulțesc prin ouă, în timp de 6-10 luni, cu o capacitate mare de reproducere, iar durata de viață este de aproximativ 12 luni. Ea poate trăi fără hrană chiar și o lună.

DSPMB precizează că "posibilitatea de a elimina în totalitate riscul aducerii ploșnițelor în propria locuință este redusă". Cu toate acestea, sunt recomandate câteva metode pentru a ne proteja.

  • Verificați și curățați hainele cu care veniți de afară;
  • Mențineți igiena adecvată în locuință: schimbați lejeneria de pat des,
  • Verificați mobilierul cumpărat;
  • Curățați bagajele după fiecare călătorie;
  • Verificați saltelele de pat în unitățile hoteliere în care vă cazați."

Astfel, odată ajunse în casă, scăpăm de ploșnițe, "cu insecticide care au eficacitate mare împotriva ploșniței sau prin tratamente termice specifice, fiind sensibile atât la temperaturi înalte (peste 50 grade C) cât și la temperaturi foarte joase (-18 -20 grade C). Există însă o diferență importantă în ceea ce privește tratamentele termice:

expunerea la temperaturi înalte trebuie să fie pentru câteva zeci de minute pentru a afecta iremediabil insecta sau ouăle acesteia;

expunerea la temperaturi foarte joase trebuie efectuată pe parcursul câtorva zile pentru ca ouale sa fie afectate prin înghețare.

Deci fierberea lenjeriei de pat și de corp este o metodă de combatere a ploșnitei.

Insecticidele utilizate pentru combaterea ploșniței trebuie să dețină un Act administrativ de punere pe piață în România (Aviz sau Certificat de recunoaștere mutuală) și să aibă eficacitate bună.

Este recomandat să se ceară sfatul unor specialiști, care pot determina gradul de infestare și pot utiliza produse destinate profesioniștilor."

Ploșnițele, problemă la nivel european

Ploșnițele sunt o problemă la nivel european. Parisul a fost primul oraș în care situația ploșnițelor a scăpat de sub control anul trecut. Și Marea Britanie a fost invadată de aceste insecte, iar proprietarii locuințelor au apelat la câini special antrenați care să găsească ploșnițele și în cele mai ascunse locuri.

Experții susțin că ploșnițele au început să se înmulțească necontrolat, pentru că au dezvoltat rezistență la insecticide.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE