Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spune un expert în siguranța auto despre propunerea legislativă de înființare a profesiei de examinator auto

În România s-ar putea înființa o nouă profesie, aceea de examinator autor. Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, orice șofer cu vârsta de minimum 23 de ani și cu cel puțin 5 ani experiență la volan va putea deveni examinator.

Acum, doar polițiștii îi examinează pe cei care vor să își obțină permisul auto

”Dacă ne uităm la peisajul din România, din perspectiva siguranței rutiere, vom vedea că această profesie este cumva inutilă, având în vedere numărul mare de posesori auto și nivelul lor scăzut de pregătire. Poate din perspectiva celor care ar trebui încadrați în sistemele deja existente este nevoie, dar nu de creare a unei noi profesii, pentru că acești posesori de atestat de examinare nu doar că va genera o invazie de pseudo-specialiști într-un peisaj și-așa iresponsabil al siguranței rutiere, poate chiar ar încurca organele deja competente în examinare ”, a spus Emil Gâtej, expert în siguranță auto, despre inițiativa înființării profesiei de examinator.

Profesia de examinator ar putea elimina corupția din sistemul de examinare auto, se arată în expunerea de motive a legiuitorilor, însă este imposibil de prevăzut dacă noii examinatori auto se vor dovedi incoruptibili, în comparație cu polițiștii.

”Prin prisma statelor care au implementat examinarea civilă, executată de primării sau consilii locale, cum e în Marea Britanie, că nu e neapărat o măsură eficientă, nu face decât să schimbe un resposnabil cu un altul. Iar dacă acum examinatorii sunt bine pregătiți și fac parte dintr-o structură semi-militarizată, cum e cea a MAI, mutarea examinatorilor într-un spațiu de acest tip poate ar genera un efect opus”, a arătat specialistul.

România, fruntașă la decesele generate de accidente rutiere

România a raportat in 2021 cea mai mare rată din UE a numărului deceselor cauzate de accidente rutiere. Educația rutieră și cursurile pentru conducerea defensivă ar putea fi într-adevăr măsuri benefice pentru a reduce decesele la volan și nu introducerea unei profesii în domeniu, spune Emil Gâtej.

”Astfel de măsuri (precum introducerea profesiei de examinator – n.red.) nu sunt eficiente. Educația rutieră, cursurile pentru conducere defensivă, pregătirea mai bună și examinarea mai aspră a celor care urmează să posede permis – e un cocteil întreg care duce la siguranța rutieră”, explică Emil Gâtej.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE