Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce s-a întâmplat cu "generalul Armaghedon" Serghei Surovikin. N-a mai fost văzut de la rebeliunea lui Evgheni Prigojin

Serghei Surovikin, fostul comandant al armatei ruse în războiul din Ucraina, ar fi fost demis de la conducerea Forțelor Aerospațiale. Vestea a fost oferită de reputatul jurnalist rus Alexei Venediktov, citând un decret oficial, dar informația încă nu a fost confirmată.

Ulterior, publicația RBC a dat aceeași știre, dar din alte surse: "Generalul de armată Serghei Surovikin a fost eliberat din funcția sa și va fi transferat pe un alt post. El este la dispoziția Ministerului Apărării".

Serghei Surovikin a fost considerat un aliat al lui Evgheni Prigojin

Despre Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon", pentru duritatea acțiunilor sale din timpul intervenției în războiul civil din Siria, nu se mai știa nimic din luna iunie, de la acea rebeliune a grupului Wagner, condusă de Evgheni Prigojin. La acea vreme, Surovikin a fost reținut pentru că era acuzat că știa despre planurile lui Prigojin de mai mult timp.

În timpul revoltei, Surovikin a apărut într-un videoclip prin care îl îndemna pe Prigojin să se retragă. După acea revoltă, informațiile din Rusia și străinătate au dezvăluit că Surovikin a fost investigat pentru o posibilă complicitate.

Serghei Surovikin fusese numit în octombrie 2022 la comanda așa-numitei operațiuni speciale a Rusiei în Ucraina, însă din ianuarie, această responsabilitate i-a fost transferată lui Valeri Gherasimov, șef al Statului Major General, când Surovikin i-a devenit adjunct. În noiembrie 2022, la o lună după ce fusese numit la conducerea acelei operațiuni speciale, Surovikin a ordonat retragerea trupelor ruse din Kherson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE