Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE | Ce pași trebuie să urmeze românii care au zboruri anulate la Blue Air. Avocat: „Primul meu sfat e să se adreseze cu această reclamație”

Avocatul Marius Floare a discutat despre modul în care românii cu bilete anulate la Blue Air pot aborda problema.

Primul pas este să facă o reclamație adresată companiei aeriene, a adăugat avocatul.

„Forța majoră e probabil optica Blue Air, pentru că pentru că regulamentul european care prevede compensațiile permite ca o companie aeriană care anulează zborurile să nu plătească compensațiile pasagerilor, în cazurile în care se află în circumstanțe excepționale.

Opinia mea este că nu se află într-o astfel de circumstanță, fiind vorba de plata unor datorii către bugetul de stat care a dus la poprira conturilor, nu e același lucru sau o defecțiune tehnică sau războiul care nu e imputabil companiei aeriene.

Pasagerul va avea raport doar cu compania aeriană. El nu are un raport direct cu statul care a făcut poprirea. În schimb, compania aeriană, în măsura în care a fost prejudiciată și a fost obligată să plătească redirecționări, compensații și alte cheltuieli ale pasagerilor, dacă va avea vreun temei pentru asta se va putea îndrepta împotriva statului. Ăsta ar fi mersul lucrurilor.

Primul meu sfat e să se adreseze cu o reclamație la Blue Air, e primul lucru pe care îl pot face păgubiții. E un formular tip de reclamație, exact pentru problemele de anulare a zborurilor. ANPC intervine doar dacă nu se răspunde în șase săptămâni după ce se face reclamația. Nu aș sfătui în formularea unor plângeri penale până acum.

Dacă vor fi anulate foarte multe zboruri s-ar putea să fie o problemă sistematică.”, a declarat avocatul Marius Floare, pentru Euronews.

Ce soluții oferă compania Blue Air

De altfel, prin mailul trimis de Blue Air românilor care au fost afectați de anularea zborurilor, compania pune la dispoziție următoarele soluții:

„Datorita unei situatii neprevazute constand in poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de catre Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022.

Vă rugăm să acceptați scuzele noastre sincere pentru neplăcerile pe care le poate provoca această modificare!

Primiți această notificare deoarece sunteți proprietarul rezervarii și persoană de contact pentru toți pasagerii acestui zbor, codul de rezervare fiind: AEHZYE. Este responsabilitatea dvs. să informați toți ceilalți pasageri prezenți pe rezervare!

Dorim să vă oferim următoarele opțiuni:

1. Va puteti modifica gratuit data zborului pentru ca noul zbor să corespundă nevoilor dvs

2. Va puteti anula rezervarea și să solicitați rambursarea biletului în portofelul electronic, cu un bonus de 25% din valoarea rambursabilă*

*Bonusul de 25% va fi disponibil în contul dvs în maxim 10 zile de la încărcarea sumei în portofelul electronic.

3. Va puteti anula rezervarea și să solicitați rambursarea biletului prin aceeași modalitate de plată”, se arată în mailul trimis de Blue Air.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE