Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele ANPC, despre zborurile anulate de Blue Air: „Recomand pasagerilor să ia în calcul angajarea de avocați și depunerea de sesizări penale”

Publicat de: Euronews

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a declarat la Euronews România că situația companiei Blue Air „îmbracă o formă contravențională, o formă penală”. Totodată, șeful ANPC recomandă miilor de pasageri afectați de zborurile anulate de Blue Air să apeleze la avocați și să facă sesizări penale.

„Eu le recomand cu tărie la acest moment să ia în calcul angajarea de avocați și depunerea de sesizări penale. Lucurile acestea nu puteau fi nepredictibile. Faptul că nu achiți factura și știi că nu ai cu ce să zbori, și aici mă refer la combustibil, nu înseamnă că asta intenționai sau puteai cumva sa prevezi? Eu cred că aceste situații îmbracă o formă contravențională. Noi am trimis în vară informări către structurile de parchet cu privire la această situație și din păcate pentru consumatori ceea ce spuneam atunci se confirmă astăzi”, a explicat Horia Constantinescu.

Șeful ANPC: „Blue Air să explice de ce nu au achitat ce datorau celor 73.000 de consumatori”

Legat de comunicatul companiei Blue Air, care a spus că s-a ajuns la situația de aa nula zborurile și din cauza declarațiilor făcute în spațiul public de șeful ANPC, Horia Constantinescu a răspuns: „Nu voi alege să răspund acestor petarde și fumigene aruncate în spațiul public de reprezentanții acestei companii. Sunt convins că pot susține cele afirmate. Eu cred că ar trebui să explice de ce nu au mai achitat facturile, salariile și de ce nu ai achitat ceea ce deja datorau către cel puțin 73.000 de consumatori”.

Legat de amenda de două milioane de euro pe care ANPC a dat-o companiei Blue Air, pentru cele peste 11.000 de zboruri anulate, Horia Costantinescu a explicat că, în acest moment, autoritatea pe care o conduce este în instanță „să își susțină procesul verbal în cazul cotestației Blue Air”.

„Nu amenda noastră a dus la porpire, ci alte natrapazlâcuri făcute de cei din companie. Este a doua cea mai mare companie aeriană, prima e Tarom. Nu poți face orice. Un semn de întrebare e că tot în fața noastră, la ANPC, Blue Air ne-a vorbit despre cele 67 de milioane de auro ajutor de stat încasate ca să acopere pandemia. Singurii care nu au primit nimic sunt cei 73.000 de consumatori”, a mai spus Horia Constantinescu.

În încheiere, șeful ANPC a spus că ia în calcul să trimită în nume propriu o nouă sesizare către organele penale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE