Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este terapia ecvestră și cum poate ajuta acest fenomen să te vindeci mai repede

Insula indoneziană Sumba găzduiește o natură sălbatică virgină și plaje uimitoare. Acolo veți găsi Nihi Sumba, un hotel care a câștigat tot felul de premii, inclusiv faptul că a fost votat hotelul numărul unu în lume în cadrul premiilor World's Best Awards 2016 și 2017 de Travel + Leisure.

Situată pe coasta de sud a insulei, plaja găzduiește o herghelie de cai semi-sălbatici.

"Acest mediu este foarte apropiat de habitatul lor natural", spune Dr. Andreas Liefooghe, psiholog și terapeut specializat în psihoterapia asistată de cai.

Acesta este motivul pentru care l-a ales ca loc perfect pentru a fonda Retreat and Concur, un refugiu de patru nopți care îi ajută pe oameni să se reconecteze cu ei înșiși prin intermediul cailor.

La nivel global, există o tendință în creștere în ceea ce privește călătoriile și activitățile de wellness legate de cai, de la fermele de cowboy la plimbări cu sania și safari. Iată de ce ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră (chiar dacă nu iubiți caii) să combinați o retragere ecvestră cu următoarea vacanță pe plajă.

Sunt caii un bun mijloc de terapie?

"De ce cai? Din experiența noastră, caii, pur și simplu, accelerează lucrurile", explică Andreas, "un pic ca și cum un terapeut de artă își folosește vopseaua."

Unii teoretizează că are de-a face cu conectarea cu o creatură vie, dar cu confortul de a ști că nu pot spune nimănui secretele tale.

Dar nu vă faceți griji, nu trebuie să fiți un călăreț profesionist pentru a participa. De fapt, nu este nevoie de experiență și nici măcar nu trebuie să călărești un cal dacă nu vrei să o faci.

Prin intermediul a două interacțiuni zilnice cu caii, participanții învață cum să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și pe cei din jur. Printre activități se numără înotul cu caii și jocul de fotbal pe plajă.

"Este întotdeauna util să vezi cu cine se identifică oamenii. Se identifică cu micuțul robust sau cu nobilii răniți, genul de cai pur sânge care au făcut curse și toate cele?", spune Andreas.

"În aceste alegeri, obținem o mulțime de informații despre ceea ce aduc oamenii de fapt. Unde se văd ei în cal? Cum se reflectă în ei înșiși prin alegerea partenerului cu care lucrează?".

Retragerea primește grupuri mici de persoane pe rând. Activitățile sunt o serie de întâlniri individuale și de lucru în grup.

Pe lângă acestea, există activități de wellness mai tradiționale, cum ar fi yoga și masaje. Iar grupul își petrece adesea serile pe plajă.

Cine poate beneficia de o retragere ecvestră?

"Când ajungi în vârful dealului și vezi această plajă imensă în fața ta, este un moment de neuitat", spune Andreas.

Natura îndepărtată a insulei, combinată cu drumul lung pentru a ajunge acolo, face parte din experiență. Andreas crede că acest lucru îi ajută pe oameni să se simtă atât de departe de realitatea lor normală încât îi pregătește să se deschidă.

"Treaba noastră nu este să schimbăm oamenii, ci să-i ajutăm să înțeleagă mai bine", adaugă el.

Retreat and Concur se adresează tuturor celor care se simt blocați sau care doresc ajutor pentru a face față schimbărilor din viața lor.

"Avem oameni care au fost blocați din cauza unor pierderi foarte complexe pe care le-au trăit, cum ar fi pierderea părinților, schimbări în viață și cupluri care se despart.

"Și am avut oameni care au avut copii care au plecat de acasă și au simțit că dintr-o dată nu mai au un scop și vor să găsească un scop în jurul acestui lucru.

Am avut oameni care au fost concediați la locul de muncă și care, din nou, simt că există această pierdere. Și, în cele din urmă, orice schimbare are în centru o pierdere, deoarece trebuie să lași ceva în urmă înainte de a intra în ceva nou."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE