Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Semnalele cerebrale oferă indicii pentru tratarea durerii cronice

Cercetătorii au identificat o zonă a creierului asociată cu durerea cronică, ceea ce dă speranțe pentru noi tratamente.

Oamenii de știință au înregistrat pentru prima dată semnalele cerebrale pentru durere, folosind o tehnică de învățare automată care ar putea duce la tratamente pentru această afecțiune.

Aceștia au înregistrat date legate de durere din interiorul creierului unor persoane care au tulburări de durere cronică cauzate de accident vascular cerebral sau amputare.

Oamenii de știință au căutat de mult timp să înțeleagă modul în care durerea este reprezentată de activitatea cerebrală. Cu ajutorul unor electrozi implantați în capul pacienților, cercetătorii au putut înregistra activitatea neuronală pe parcursul a luni de zile. Apoi, cu ajutorul învățării automate, au putut prezice scorurile de severitate a durerii pe baza activității neuronale, potrivit Euronews Next.

Cercetătorii au declarat că rezultatele, publicate în revista Nature Neuroscience, ar putea oferi o cale de urmat pentru dezvoltarea de tratamente pentru durerea cronică, care este una dintre cele mai mari contribuții la dizabilități la nivel mondial.

Cercetarea a fost finanțată de două inițiative - Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) a National Institutes of Health (NIH) și Helping to End Addiction Long-term Initiative.

"Acesta este un exemplu excelent al modului în care instrumentele de măsurare a activității cerebrale provenite din Inițiativa BRAIN au fost aplicate la problema semnificativă de sănătate publică de ameliorare a durerii cronice severe și persistente", a declarat Walter Koroshetz, directorul Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NIH), într-un comunicat.

"Avem speranța că pornind de la aceste descoperiri preliminare am putea ajunge la tratamente eficiente, care să nu provoace dependență pentru durere".

"Speranță pentru persoanele care trăiesc cu dureri cronice”

De obicei, cercetătorii au colectat date despre durerea cronică prin intermediul unor chestionare pe care pacienții le raportează singuri cu privire la intensitatea și impactul emoțional al durerii.

Acest studiu a analizat în mod direct modificările activității cerebrale în două regiuni ale creierului - cortexul cingular anterior (ACC) și cortexul orbitofrontal (OFC) - unde se crede că apar răspunsurile la durere, în timp ce pacienții își raportau singuri nivelurile de durere.

Trei dintre participanți aveau dureri post-AVC și unul avea dureri de membru fantomă, iar toți aveau dureri neuropatice.

Durerea neuropată apare cel mai frecvent după o leziune a nervilor din corpul nostru, dar în cazul persoanelor din acest studiu, se credea că durerea lor provenea chiar din creier. Acest tip de durere nu răspunde bine la tratamentele actuale și poate fi debilitantă pentru persoanele care trăiesc cu ea.

Aceștia au fost implantați chirurgical cu electrozi care vizau ACC și OFC. De mai multe ori în fiecare zi, participanții au răspuns la întrebări despre durerea lor și au inițiat o înregistrare cerebrală care a oferit o imagine a activității din cele două zone ale creierului. Analiza de învățare automată a fost apoi utilizată pentru a prezice starea de durere cronică a participanților.

Acest studiu reprezintă un prim pas spre descoperirea modelelor de activitate cerebrală care determină percepția noastră a durerii. Cercetătorii consideră că identificarea acestei semnături a durerii va permite dezvoltarea de noi terapii care pot modifica activitatea cerebrală pentru a ușura suferința cauzată de durerea cronică.

Vor fi necesare studii suplimentare care să implice mai mulți participanți pentru a determina dacă diferite afecțiuni ale durerii împărtășesc aceeași activitate înregistrată în acest studiu sau cum diferă între persoanele cu afecțiuni diferite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE