Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este ”sezonul de umăr”. Cum să economisești bani și să eviți aglomerația pentru o vacanță autentică

Călătoriile în afara perioadelor de vârf ajută economia locală și vă pot oferi o experiență de călătorie mai autentică.

Aveți poftă să călătoriți, dar doriți să evitați aglomerația și să economisiți bani? Luați în considerare posibilitatea de a călători în timpul "sezonului de umăr".

Este perioada de timp - care poate dura luni sau doar săptămâni - dintre sezonul de vârf al unei regiuni și sezonul secundar.

Termenul există încă din anii 1960, dar nimeni nu este foarte sigur de unde provine numele său. Ar putea fi din cauză că sezonul de umăr tinde să fie primăvara sau toamna, când s-ar putea să aveți nevoie de un pulover.

Oricare ar fi originea expresiei, ”sezonul de umăr” a devenit o perioadă cheie pentru cei care doresc să călătorească fără complicații sau prețuri mari.

Când este sezonul de umăr?

Acest lucru variază în funcție de locul în care vă aflați în lume. Dar, în majoritatea regiunilor, inclusiv în Europa, sezonul de umăr este martie-aprilie și septembrie-octombrie.

Dacă sezonul de vârf este vara și sezonul secundar este iarna, atunci sezonul de umăr ar fi primăvara și toamna.

Dacă vârful de activitate într-o zonă este în timpul unui weekend de sărbătoare, sezonul de umăr ar putea fi weekendul de dinainte sau de după.

Avantajele călătoriei în sezonul de umăr

Dacă vă doriți o vacanță mai accesibilă, veți găsi de obicei bilete de avion cu 23% mai ieftine în timpul sezonului de umăr, în comparație cu cele din sezonul de vârf. Hotelurile au tendința de a scoate oferte sau de a reduce prețurile pentru a încuraja vizitatorii să se cazeze de o parte și de alta a perioadelor cele mai aglomerate.

Motivul pentru scăderea prețurilor este cererea și oferta. Dacă mai multe persoane își rezervă escapade pe plajă în timpul verii, cererea va fi mai mare, ceea ce va permite companiilor aeriene și hotelurilor să crească prețurile.

Există, de asemenea, o cerere mare pentru activități și restaurante în timpul sezonului de vârf, ceea ce înseamnă că s-ar putea să trebuiască să stați la coadă pentru o masă sau să nu ajungeți să experimentați acea excursie, expoziție sau restaurant despre care se vorbește.

Chiar dacă sezonul de umăr este mai liniștit, activitățile și restaurantele sunt încă deschise, ceea ce înseamnă că nu veți pierde experiențele foarte apreciate oferite în sezonul de vârf.

Mai puțini oameni garantează, de asemenea, mai puțini turiști, astfel încât vacanța va fi mai puțin haotică și mai autentică, oferindu-vă o mostră din cultura locală. Veți ajuta și economia locală, prelungind sezonul de călătorie pentru angajații ale căror finanțe depind de turism.

"Călătorind în sezonul de umăr înseamnă că veți obține cel mai bun preț și veți putea să vă bucurați de lipsa aglomerației", spune Huw Owen de la platforma de călătorii personalizate TravelLocal.

"După ce ați cheltuit mai puțini bani pentru rezervarea călătoriei, veți avea mai mulți bani de cheltuit în destinație, astfel încât să puteți face mai multe lucruri atunci când sunteți acolo."

Vremea ar trebui să fie în continuare idilică în sezonul de umăr și, în unele cazuri, va fi chiar mai bună decât în sezonul de vârf. Temperaturile vor fi probabil moderate, sărind peste fierbințeala și frigul de îngheț pe care le puteți simți în timpul celor mai populare luni.

"Sezonul de umăr este cea mai bună perioadă a anului pentru a călători și, dacă puteți să o faceți, atunci ar trebui neapărat să o faceți", a spus Owen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE