Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este fenomenul Medicane, care a distrus un oraș din Libia. Sunt peste 11.300 de morți și mii de dispăruți

Peste 11.300 de persoane și-au pierdut viața în orașul Derna, din Libia, care a fost devastat de inundațiile provocate de ruperea a două baraje. Uraganul Daniel a produs o cantitate uriașă de precipitații căzute în scurt timp. În anumite zone, apa a atins chiar și o înălțime de 15 metri timp de 50 de minute.

Fenomenul extrem care a lovit Libia a fost numit Medicane, termen care provine din alăturarea cuvintelor Mediteranean și hurricane (n.r.: uragan). Pe lângă cantitatea enormă de precipitații, au existat și vânturi care au lovit coasta Libiei cu 153 de kilometri pe oră. Cumulat, aceste fenomene au provocat și alunecări de teren.

Medicane poate aduce vânturi de până la 170 de kilometri pe oră

Mai multe detalii despre producerea acestui fenomen a dat Bogdan Antonescu, fizician și expert în fenomene meteo extreme.

"Genul acesta de fenomene este relativ rar. Într-un an avem unul sau două, dar au existat și ani în care au fost patru. Dar în contextul schimbărilor climatice, unele caracteristici ale acestui fenomen s-au modificat puțin.

E posibil ca frecvența să scadă, deci în viitor e posibil să vedem mai puține astfel de fenomene, dar atunci când apar, ele să fie foarte intense. Un exemplu este evenimentul din acest an. Deci ne așteptăm să avem fenomene cu un impact din ce în ce mai mare în zona bazinului Mării Mediterane", a spus Bogdan Antonescu, la Euronews.

Puteau autoritățile să facă mai mult în cazul fenomenului Medicane?

Potrivit unui raport al unei agenții de stat din Libia, autoritățile au alocat două milioane de euro pentru consolidarea barajelor, însă lucrările nu au fost făcute. Directorul Agenției Mondiale de Meteorologie din cadrul ONU spune că de vină pentru numărul mare de morți sunt și autoritățile libiene, care nu au dispus evacuarea populației în timp util.

"Din fericire, a fost prognozat destul de bine, mai ales partea de precipitații, deci aș putea spune că autoritățile din Libia știau că urmează să apară o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații într-un timp foarte scurt. Este vorba nu doar de partea de precipitații, ci și de partea de vânt. Dacă ne gândim că ar putea să crească intensitatea în viitor, e posibil ca genul acesta de fenomene să ajungă să aibă viteze și peste 150 de kilometri pe oră, până la 170, ceea ce înseamnă categoria a doua de intensitate a uraganelor din bazinul Oceanului Atlantic.

Și atunci, în țări cum e Libia, e greu, ar trebui să înceapă de acum să construiască infrastructura astfel încât să luăm în considerare și genul acesta de fenomen. De altfel, și în alte regiuni din Marea Mediterană, de exemplu în regiuni din Turcia, dar și în Grecia, în special. În Grecia a fost același fenomen, cu furtuna Daniel. Acest uragan Daniel a avut impact și acolo, dar impactul a fost mai redus, pentru că autoritățile au văzut prognozele și populația știa ce să facă și avertizările au ajuns mai ușor la populație decât în Libia", a explicat Bogdan Antonescu.

De ce se produce fenomenul Medicane

Expertul a dat detalii despre desfășurarea acestui fenomen extrem și a explicat motivul pentru care el a avut loc.

"În cazul acesta, a avut o traiectorie inversă. Uraganele se deplasează din Oceanul Atlantic către vest, dar în acest caz, deplasarea a fost inversă și s-a manifestat într-o regiune limitată, nu a avut o traiectorie foarte mare comparativ cu bazinul Mării Mediterane. Avem de-a face cu o creștere a temperaturii medii globale, ceea ce se traduce și în creșterea temperaturilor la suprafața mării, iar asta înseamnă mai multă evaporare, mai mult combustibil pentru genul acesta de furtuni.

Deci există o legătură la nivel mare, cumva teoretică, între intensitatea acestor evenimente și schimbările climatice. Dar strict vorbind, deocamdată nu avem un studiu care să lege acest Medicane de schimbările climatice, chiar dacă această legătură a fost făcută pentru alte evenimente din trecut. Urmează să fie studiat și acest eveniment. Deci avem și noi o parte de vină, din această perspectivă, pentru că creăm condiții pentru intensificarea acestor fenomene", a precizat Bogdan Antonescu.

Autoritățile din Libia se tem că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, mai ales că multe persoane sunt date dispărute. Localnicii își caută cu disperare rudele sub dărâmături. România a trimis o primă tranșă din ajutoarele umanitare către Libia, iar salvatori din Italia, Spania, Egipt, Tunisia și Turcia s-au alăturat demersurilor de salvare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE