Ce doresc deputații europeni și partidele parlamentare de la bugetul UE

Pe măsură ce Comisia Europeană se pregătește să publice miercuri propunerea sa pentru următorul buget multianual al Uniunii Europene, grupurile politice din Parlamentul European se pregătesc să lupte până la capăt pentru a-și proteja prioritățile de finanțare, scrie Euronews.com.

Începând cu Tratatul de la Lisabona din 2009, Cadrul Financiar Multianual (CFM) necesită nu doar aprobarea unanimă a statelor membre, ci și acordul Parlamentului European.
Aceasta înseamnă că majoritatea eurodeputaților trebuie să aprobe forma finală a bugetului, oferind astfel grupurilor politice mari o pârghie importantă pentru a-și impune cererile.

Fondul Social European: linie roșie pentru socialiști

Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) a intrat primul în luptă săptămâna trecută. Socialiștii susțin că au primit asigurări de la președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, că Fondul Social European (FSE) va rămâne o piatră de temelie a viitorului buget UE.

Această promisiune i-a determinat să voteze împotriva unei moțiuni de cenzură care a fost, în cele din urmă, respinsă cu o largă majoritate.

FSE este un fond care sprijină ocuparea forței de muncă, incluziunea socială, educația și formarea profesională în toate statele membre, reprezentând aproape 100 de miliarde de euro în actualul cadru financiar.

Este, fără îndoială, principala prioritate pentru socialiști, care consideră includerea sa în buget esențială. „Nu putem accepta un buget UE fără Fondul Social European. Este foarte important să sprijinim sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă și competențele lucrătorilor”, a declarat eurodeputata Carla Tavares, negociatoarea S&D pentru buget, pentru Euronews.

În plus, socialiștii cer creșterea contribuției naționale la bugetul UE, în prezent în jur de 1,2% din venitul național brut. De asemenea, solicită introducerea unei taxe UE pe companiile digitale și pe pachetele mici expediate în UE.

PPE apără finanțarea pentru agricultură și coeziune

Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din Parlament, susține și el menținerea FSE, potrivit liderului său în negocierile bugetare, eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Întreg Parlamentul va apăra Fondul Social European”, a declarat acesta pentru Euronews.

Totuși, PPE subliniază că noile priorități precum securitatea și competitivitatea trebuie să fie sprijinite fără a reduce fondurile pentru agricultură (PAC) și coeziune – două linii bugetare care riscă reduceri semnificative.

Mureșan susține necesitatea unui buget separat pentru fermieri, precum și alocări directe pentru regiuni în cadrul politicii de coeziune. PPE se opune ideii de a uni fondurile pentru agricultură și coeziune într-un singur program, idee care se află în centrul propunerii Comisiei.

Conservatorii și reformiștii europeni susțin infrastructura de apărare și politicile tradiționale

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) sprijină, la rândul său, menținerea PAC și a fondurilor de coeziune ca instrumente separate. De asemenea, ECR susține investițiile în infrastructură critică de apărare — conexiuni de transport, rețele electrice și comunicații care pot îmbunătăți mobilitatea militară.

Liberalii se opun „fondurilor naționale”

Grupul Renew Europe (liberalii) se opune ferm ideii de a combina mai multe programe bugetare într-un așa-zis „fond național” care ar acorda guvernelor naționale controlul asupra cheltuirii banilor UE.

„Această idee amenință însăși structura Uniunii și riscă să rupă legătura dintre regiuni și instituțiile europene”, a declarat negociatoarea Renew, eurodeputata Fabienne Keller.

Liberalii pledează pentru mai multe „resurse proprii” – venituri colectate direct de UE, suplimentar față de contribuțiile naționale – și se opun finanțării a ceea ce numesc „autocrați”, cu referire la premierul ungar Viktor Orbán.

Printre sursele de finanțare propuse de Renew se numără: taxa pe emisiile de carbon aplicată la frontieră (CBAM), veniturile rezultate din acordul OCDE privind evitarea impozitării și taxa pe coletele din afara UE.

„Dacă nu găsim noi resurse proprii, singura opțiune va fi tăierea bugetului”, a avertizat Keller.

Extrema dreaptă: împotriva finanțării apărării și a Ucrainei

Grupul de extremă dreapta Patrioții pentru Europa (PfE) acuză Comisia că vrea să creeze un „buget de război”, tăind fonduri pentru fermieri.

PfE nu susține ajutorul financiar pentru Ucraina și respinge orice formă de taxare la nivelul UE. Prioritățile lor includ stoparea migrației ilegale și eliminarea politicilor climatice.

„Fondurile UE trebuie să sprijine protejarea granițelor externe. Green Deal-ul trebuie abandonat: distruge fermierii, paralizează industriile și împovărează familiile”, a declarat Tamás Deutsch, liderul delegației ungare din PfE.

Grupul Europa Națiunilor Souverane (ESN) are priorități similare: protejarea frontierelor, reduceri de taxe, sprijin pentru inovație și agricultori, și eficiență în cheltuirea fondurilor UE.

„Fiecare euro din buget trebuie să aducă beneficii directe cetățenilor; proiectele de imagine scumpe nu au ce căuta aici”, a spus eurodeputatul german Alexander Jungbluth.

Verzii și Stânga pentru climă și justiție socială

Grupul Verzilor (Greens/EFA) cere ca cel puțin jumătate din viitorul buget să fie dedicat obiectivelor climatice – în actualul CFM, 30% este alocat pentru climă.

De asemenea, propun o taxă digitală la nivel european pentru finanțarea noilor nevoi bugetare.

Grupul Stângii Europene (The Left), prin vocea eurodeputatului portughez João Oliveira, cere măsuri pentru combaterea crizei locuințelor, coeziune economică și socială, ocupare deplină a forței de muncă, condiții de muncă decente și combaterea sărăciei.

Stânga se opune creșterii cheltuielilor de apărare în detrimentul politicilor sociale și propune un program european în valoare de 20 de miliarde de euro pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.

Parlamentul poate bloca propunerea

Dacă cerințele Parlamentului nu sunt luate în considerare, eurodeputații pot respinge propunerea și o pot returna Comisiei Europene.

Odată cu începerea negocierilor, prioritățile grupurilor politice se vor intersecta inevitabil cu interesele statelor membre – adesea divergente. Un lucru este deja clar dintr-o rezoluție adoptată în luna mai: nivelul actual al contribuțiilor naționale la bugetul UE este insuficient.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE