Un război comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi devastator pentru ambele părți, consideră miniștrii de resort europeni, reuniți într-o ședință excepțională la Bruxelles, după ce Donald Trump a amenințat cu tarife de 30 la sută de la 1 august.
Piețele financiare din Europa au reacționat deja negativ la anunțul Casei Albe. Comisarul European pentru comerț a spus că va avea o nouă discuție cu omologul său american, însă trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu.
Miniștrii comerțului s-au reunit la Bruxelles pentru a conveni o soluție după ce președintele american a avertizat, din nou, că blocul comunitar va fi taxat cu 30 la sută pentru toate produsele. Comisarul european, care a condus negocierile cu oficialii de la Washington, spune că taxele vamale ar face practic imposibil comerțul dintre cele două părți.
„Am luat act cu regret și dezamăgire de scrisoarea trimisă de președintele Statelor Unite Uniunii Europene, în special având în vedere stadiul avansat al negocierilor noastre în curs. După cum știți, Uniunea Europeană a abordat aceste discuții cu bună credință și cu intensitate maximă pe tot parcursul. Așadar, să fim sinceri, o rată tarifară de 30 % este efectiv prohibitivă pentru comerțul reciproc.
Incertitudinea actuală cauzată de tarifele nejustificate nu poate persista la nesfârșit și, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru toate rezultatele, inclusiv, dacă este necesar, contramăsuri bine gândite și proporționale pentru a restabili echilibrul în relația noastră transatlantică.”, a declarat Maroš Šefčovič, comisarul pentru comerț.
Comisarul a precizat că va avea o nouă discuție cu omologul său american, într-o încercare de a ajunge totuși la o soluție negociată.
Și șefa Comisiei Europene reacționase la cald, afirmând că Uniunea Europeană va lua contramăsuri. Cu toate acestea, ele au fost suspendate până la 1 august, pentru a mai da o șansă tratativelor. Cancelarul Germaniei, Friederich Merz, a transmis că va lucra intens cu președintele francez Emmanuel Macron și cu Ursula von der Leyen ca să salveze un acord de principiu, acord care a fost pus pe masa lui Trump săptămâna trecută și prevedea taxe vamale de 10%.
Uniunea Europeană este cel mai mare partener de afaceri al Statelor Unite și cel mai mare bloc comercial, la nivel mondial. Decizia lui Trump va afecta atât guvernele, cât și consumatorii și companiile de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic.