UE relaxează regulile fiscale pentru 15 țări pentru creșterea cheltuielilor de apărare: până la 650 de miliarde de euro, până în 2030

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au acordat marți dreptul unui număr de 15 state membre de a se abate de la regulile fiscale ale blocului comunitar, pentru a putea majora semnificativ cheltuielile pentru apărare, scrie Euronews.com.

În acest moment critic, investițiile în capacitățile noastre de apărare trebuie să rămână prioritatea principală,” a declarat Stephanie Lose, ministrul Economiei din Danemarca, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE. „Activarea clauzei de salvare națională le va permite statelor membre să crească cheltuielile pentru apărare, menținând totodată finanțele publice sustenabile”, a adăugat aceasta.

Țările cărora li s-a aprobat activarea clauzei de salvare națională prevăzută în Pactul de Stabilitate și Creștere (SGP) sunt: Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia.

Germania a solicitat și ea să beneficieze de reguli fiscale mai relaxate pentru apărare, însă Consiliul UE nu a luat încă o decizie, întrucât noul guvern de la Berlin, instalat în aprilie, nu a transmis încă planul fiscal-structural pe termen mediu, care trebuie să includă investițiile publice prioritare și reformele pentru anii următori. Germania este așteptată să facă acest lucru până la finalul lunii, urmând ca cererea să fie votată probabil în septembrie.

Obiectivul: 2030

Măsura permite statelor membre în cauză să crească cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB anual, timp de patru ani, fără a fi sancționate, chiar dacă acest lucru duce la depășirea pragului de deficit de 3% din PIB stabilit în Pactul de Stabilitate și Creștere.

Această derogare face parte din planul „Readiness 2030” al UE, în valoare de 800 de miliarde de euro, care vizează majorarea cheltuielilor pentru apărare în următorii patru ani. Comisia Europeană a estimat anterior că până la 650 de miliarde de euro ar putea fi alocate sectorului.

Toate cele 16 state membre UE care beneficiază de regulile fiscale relaxate sunt și membre ale NATO, alianță care a decis recent să își dubleze ținta de cheltuieli militare la 5% din PIB până în 2035.

Această țintă este o provocare uriașă pentru unele state membre ale UE, dintre care câteva – Belgia, Italia, Ungaria, România, Franța, Polonia și Slovacia – sunt deja vizate de o procedură de deficit excesiv lansată de Comisia Europeană din cauza stării slabe a finanțelor publice. Malta, stat neutru, este și ea monitorizată cu atenție în cadrul aceleiași proceduri.

Deși derogarea pentru cheltuielile de apărare îi protejează pe acești opt membri de sancțiuni, aceștia „rămân obligați să respecte regulile bugetare și să continue implementarea cadrului de guvernanță economică revizuit, indiferent de activarea clauzei”, a precizat Consiliul UE.

Între timp, cele 27 de state membre ale UE evaluează participarea la SAFE, cealaltă componentă financiară majoră a planului de reînarmare europeană. Ele urmează să transmită proiectele și cererile de finanțare până la finalul lunii, iar Comisia va începe să strângă cele 150 de miliarde de euro de pe piețele financiare la începutul anului 2026.

Noua „cursă a înarmării” a UE vine în contextul în care serviciile de informații avertizează că Rusia ar putea fi capabilă să atace un alt stat european spre sfârșitul acestui deceniu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE