Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE ajută Ucraina cu muniție în valoare de două miliarde de euro. Există îndoieli dacă o va putea livra în timp util

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană au aprobat luni un plan de două miliarde de euro pentru a accelera livrările de muniție către Ucraina, inclusiv prin achiziții comune, relatează Euronews.com.

”Astăzi este o zi bună. Am ajuns la un acord politic pentru a trimite Ucrainei un milion de obuze de 155 mm. Mai sunt multe detalii de rezolvat... Dacă există voință, există o cale", a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur.

Miniștrii au susținut o inițiativă cu trei direcții care a fost prezentată în urmă cu câteva săptămâni de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Statele membre UE vor angaja să livreze Ucrainei muniții în valoare de un miliard de euro din stocurile lor care încă se epuizează rapid. De asemenea, vor recurge la achiziții comune de încă un miliard de euro în cadrul celei de-a doua direcții.

Ucraina are nevoie de aproape un milion de cartușe, în principal de 155 mm, în următorul an.

Banii vor fi plătiți prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF), un fond extrabugetar la care statele membre pot apela pentru a rambursa pentru o parte din ceea ce furnizează Ucrainei.

Acordul încheiat la Bruxelles a fost salutat de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

"Anticipez adoptarea rapidă a unor decizii importante care vor consolida capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă", a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

UE ia în calcul inclusiv "forța majoră”

Cu toate acestea, există semne de întrebare dacă va fi permisă achiziționarea de muniție de la producători din afara UE, dar și în legătură cine ar trebui să coordoneze negocierile pentru achizițiile comune.

Achizițiile comune sunt considerate cea mai bună modalitate de a stimula producția pe termen scurt și de a crește capacitatea pe termen lung a industriei europene de Apărare cât mai rapid și mai ieftin posibil. Această propunere face parte din a treia direcție a inițiativei.

În prezent, sunt luate în calcul două modalități de achiziții comune.

Prima este prin intermediul Agenției Europene de Apărare (AEA), care ar accelera comenzile de muniție de 155 mm, fiind considerat un caz de "forță majoră". Acest lucru ar permite statelor UE să înceapă negocierile cu industria de Apărare, fără a lansa în prealabil o cerere de ofertă.

Cea de-a doua varianta este ca achizițiile comune să fie realizate prin intermediul unor consorții de state membre compuse din cel puțin trei țări, iar un singur stat să conducă negocierile.

Germania a anunțat deja că va deschide proiectele sale de achiziții publice altor state membre.

"Primii parteneri care sunt interesați să se alăture sunt Danemarca și Olanda. Dar suntem, de asemenea, pregătiți în mod explicit să ne deschidem și pentru alții", a declarat luni Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.

"Propriile noastre contracte sunt limitate, dar suntem în curs de a stabili altele noi. Până la sfârșitul lunii martie vom avea ofertele corespunzătoare din partea industriei și atunci vom putea acționa rapid”, a adăugat oficialul german.

Un oficial UE apropiat de negocieri a afirmat săptămâna trecută că cele două sisteme ar putea fi complementare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE