Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniştrii de Externe ai UE discută despre sprijinirea Ucrainei cu armament

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană se întâlnesc, luni, la Bruxelles. Printre subiectele ce urmează să fie discutate la Consiliul Afaceri Externe (CAE) se numără livrarea de muniție pentru Ucraina, aplicarea noi sancțiuni împotriva Iranului și evoluțiile politice din Tunisia, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

La discuții ar urma să participe prin conexiune video și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru a-i informa pe diplomații europeni despre evoluțiile de pe front, pentru respingerea invaziei ruse.

Bogdan Aurescu vrea să ceară înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

De asemenea, miniștrii europeni ai Apărării vor discuta în cadrul reuniunii despre planurile de a oferi două miliarde de euro pentru furnizări imediate şi pe termen lung de proiectile de artilerie pentru Ucraina, prin achiziţii comune de muniţie la nivelul UE.

”Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc cu participarea, prin videoconferință, a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Ministrul Bogdan Aurescu va susține necesitatea menținerii unui sprijin multidimensional pentru Ucraina, atât la nivelul UE, cât și al statelor membre, cu accent pe furnizarea cât mai rapid posibil de echipament militar și instruire pentru armata ucraineană în cadrul Misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina, exprimând susținere pentru noile măsuri pe această linie aflate în discuție la nivel european.

De asemenea, șeful diplomației române va exprima sprijin pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei, concomitent cu eficientizarea implementării măsurilor restrictive în vigoare. Va accentua importanța continuării eforturilor diplomatice în vederea izolării internaționale a statului agresor și continuarea demersurilor europene și a partenerilor like-minded către statele terțe, pentru a contracara narativul rus”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al României.

Miniştrii de externe vor mai discuta despre tragerea la răspundere a Moscovei în transferul forţat de copii ucraineni în Rusia, condiţiile Kievului pentru negocierile de pace şi eforturile de a facilita exporturile ucrainene.

Vineri, Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a contribuit la deportarea de copii ucraineni în Rusia. Un alt mandat de arestare a mai fost emis şi pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

Miniştrii ar urma de asemenea să adopte noi sancţiuni împotriva Iranului din cauza încălcărilor neîntrerupte ale drepturilor omului prin reprimarea protestelor antiguvernamentale.

”Dezbaterile referitoare la Iran au loc în contextul adoptării celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în domeniul drepturilor omului, situației legate de proteste, cooperarea militară cu Federația Rusă în contextul agresiunii acesteia împotriva Ucrainei și programul nuclear. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul pentru o abordare fermă din partea UE pentru a menține presiunea asupra regimului de la Teheran și a determina modificarea conduitei acestuia”, au mai precizat reprezentanții MAE.

O serie de măsuri adoptate de preşedintele Tunisiei, Kais Saied, pentru a-şi consolida puterea se vor afla la rândul lor pe agenda discuțiilor purtate de miniștrii de Externe la reuniunea de luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE