Comisia Europeană pregătește o reformă majoră a bugetului: fondurile agricole și cele regionale vor fi comasate

O schimbare majoră în gestionarea subvențiilor agricole din UE este în curs de pregătire, potrivit unui proiect de buget pe termen lung al Uniunii Europene, obținut de Euronews.com.

Comisia Europeană intenționează să unifice livrarea celor mai mari două linii bugetare ale blocului comunitar – fondurile de coeziune și subvențiile agricole – într-un singur mecanism.

Proiectul prevede eliminarea „pilonului II” al Politicii Agricole Comune (PAC), care în prezent finanțează programele de dezvoltare rurală. Acestea sprijină inițiative agro-mediu, investițiile în ferme și dezvoltarea comunităților rurale.

Noul cadru asigură coerență prin integrarea intervențiilor PAC, din actuala structură cu două fonduri, sub o singură umbrelă. Această aliniere aduce mai multă flexibilitate și simplificare”, se arată în documentul scurs.

Deși asociațiile fermierilor – care au protestat și în luna mai împotriva unor măsuri similare – probabil vor contesta puternic eliminarea pilonului dedicat dezvoltării rurale, cel mai radical aspect al planului ar putea fi fuziunea dintre PAC și politica de coeziune.

Zvonuri privind o astfel de reformă circulă de luni bune. Proiectul prevede un nou mecanism denumit provizoriu „Parteneriate Naționale și Regionale”, susținut printr-un fond unificat: „Fondul European pentru Prosperitate și Securitate Durabilă Economică, Teritorială, Socială, Rurală și Maritimă”.

Potrivit Comisiei, această abordare „va ajuta la valorificarea mai bună a sinergiilor dintre politicile vizate și, prin urmare, la sprijinirea implementării acestora”.

Prin integrarea politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune într-un cadru de programare unic, statele membre vor avea la dispoziție un set mai larg de instrumente pentru a aborda provocările cu care se confruntă fermierii și comunitățile rurale”, mai menționează documentul.

Noul set de instrumente ar include dezvoltarea infrastructurii, accesul la servicii digitale, de apă și energie, dar și sprijin pentru formarea profesională și reînnoirea generațională.

Totuși, propunerea riscă să întâmpine o rezistență serioasă. Politica Agricolă Comună și politica de coeziune au roluri diferite: prima oferă subvenții directe fermierilor, în timp ce a doua are ca obiectiv reducerea disparităților regionale prin investiții.

Mai mulți actori din sectorul agricol, inclusiv unii miniștri ai agriculturii din UE și comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, și-au exprimat deja dorința de a păstra structura actuală a PAC, cu cei doi piloni separați și un buget dedicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE