Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul copertei albumului Nirvana "Nevermind", reluat de instanță

O instanță federală a reluat procesul intentat împotriva Nirvana pentru coperta albumului "Nevermind" cu bebelușul dezbrăcat. Bebelușul reprezentat în imagine dă din nou în judecată legendara trupă rock, acuzând formația și casa de discuri Universal Music Group că l-au exploatat sexual.

Una dintre cele mai cunoscute coperte de album din toate timpurile

Cel de-al doilea album al trupei Nirvana, "Nevermind" - care conține piese precum "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" și "Something In The Way" - s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar ilustrația este interpretată de mulți ca fiind o declarație a legendarei trupe cu privire la capitalism, potrivit Euronews Culture.

Copilul de pe coperta din 1991, un bebeluș de patru luni care înoată pentru a ajunge la un dolar agățat de un cârlig de pescuit, Spencer Elden (acum în vârstă de 32 de ani), a cerut anterior despăgubiri de la membrii supraviețuitori ai trupei (Dave Grohl și Krist Novoselic), precum și de la averea regretatului Kurt Cobain și de la fotograful Kirk Weddle.

Un judecător federal din California a respins procesul anul trecut, dar i-a permis lui Elden să depună o versiune revizuită, pe care judecătorul a respins-o ulterior pe motiv că nu se încadrează în termenul de prescripție de 10 ani al uneia dintre legile folosite ca motiv de acțiune.

Acum, o curte de apel federală a reactivat un proces de exploatare sexuală a copiilor intentat de Elden. Acțiunea acestuia împotriva grupului rock grunge susține că a suferit "daune permanente", deoarece trupa și alte persoane au profitat de imaginea lui sub apă într-o piscină.

Reprezentanții Nirvana spun că Elden a profitat de celebritatea albumului

Procesul spune că imaginea a încălcat legile federale privind materialele de abuz sexual asupra copiilor, deși nu au fost cerute niciodată acuzații penale.

Această nouă decizie a unui complet de trei judecători de la Curtea de Apel din cadrul celui de-al nouălea circuit al SUA din California a anulat această hotărâre și a trimis cazul înapoi la instanța inferioară.

Completul de apel a constatat că fiecare republicare a unei imagini "poate constitui un nou prejudiciu personal" cu un nou termen limită și a citat apariția imaginii pe o reeditare aniversară de 30 de ani a albumului "Nevermind" în 2021.

"Întrebarea dacă coperta albumului 'Nevermind' corespunde definiției pornografiei infantile nu este în discuție în acest apel", a scris instanța, potrivit New York Times.

"Acest eșec procedural nu ne schimbă punctul de vedere", a declarat avocatul Nirvana, Bert Deixler, adăugând că vor apăra cu vigoare acest "caz lipsit de merit".

Într-o declarație anterioară, reprezentanții Nirvana au citat ocazii în care Elden a acceptat să fie prezentat pe operele de artă, susținând că acesta "a petrecut trei decenii profitând de celebritatea sa ca "Nirvana Baby" autoproclamat"

"A reconstituit fotografia în schimbul unei sume de bani, de mai multe ori; și-a tatuat titlul albumului "Nevermind" pe piept; a apărut la un talk-show purtând un body de culoare nud, care se auto-parodiază; a autografiat copii ale copertei albumului, pe care le vinde pe eBay; și a folosit această conexiune pentru a încerca să agațe femei", au spus ei.

Avocatul lui Elden, Robert Lewis, a declarat că clientul său este "foarte mulțumit" de noua decizie și "așteaptă cu nerăbdare să aibă parte de ziua lui în instanță".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE