Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Un pachet de țigări și chitara "Skystang I" a lui Kurt Cobain marchează o sumă record de vânzare la licitație

Publicat de: Euronews

Un pachet nedeschis de țigări American Spirit deținut de liderul trupei Nirvana, Kurt Cobain, descris ca fiind "poate cel mai scump pachet de țigări din toate timpurile", a fost vândut la o licitație din Nashville pentru 5.200 de dolari - depășind cu mult suma estimată de 800 - 1.200 de dolari, potrivit Euronews Culture.

American Spirits - păstrate încă în ambalajul original de celofan - au fost vândute de Julien's Auctions în cadrul licitației "Played, Worn, & Torn: Rock 'N' Roll Iconic Guitars And Memorabilia".

"American Spirit mentolate erau marca preferată a regretatului star rock. Acest pachet a fost salvat de colegul de cameră al lui Cobain la clinica de dezintoxicare din Los Angeles, unde a stat câteva zile înainte de a se sinucide," potrivit descrierii licitației.

O chitară cu adevărat emblematică

Chitara Skystang I a lui Cobain s-a vândut cu 1.587.500 de dolari. Chitara electrică Fender Mustang pentru stângaci, la care Cobain a cântat în ultima sa reprezentație publică înainte de a muri în mod tragic în aprilie 1994, se aștepta să ajungă la 1.000.000 - 2.000.000 de dolari.

"Aceasta este o chitară istorică cu adevărat incredibilă. Bineînțeles, este vorba despre Kurt Cobain. Este Fender Mustang-ul său. Este chitara lui SkyStang 1, calul său de bătaie, cea mai cântată chitară din toate timpurile", a declarat Martin Nolan, director executiv al Julien's Auctions.

"Folosit în turneul "In Utero", l-a cântat în 53 din 63 de concerte. Ultima chitară la care a cântat în Statele Unite a fost în Seattle, în ianuarie '94. Aceasta este ultima chitară pe care a cântat-o vreodată, vreodată, care a fost în Munchen, Germania, în 1994. Și, bineînțeles, din păcate, l-am pierdut pe Kurt în aprilie 1994."

Nolan a adăugat: "Aceasta este o chitară cu adevărat emblematică, cu corzi originale atașate și curea originală a chitarei cu bandă neagră de mascare care acoperă numele mărcii Fender, deoarece lui Kurt pur și simplu nu-i plăceau mărcile."

Mai multe alte obiecte ale lui Cobain au fost scoase la vânzare, inclusiv blugii pe care i-a purtat în videoclipul "Heart-Shaped Box" - vânduți pentru 412.750 de dolari; o schiță și note scrise de mână cu versurile piesei "Smells Like Teen Spirit" - vândute pentru 91.000 de dolari; un cardigan galben cu arginți - vândut pentru 13.000 de dolari.

Nu sunt singurele vedete ale licitației

Alte puncte de atracție ale licitației de trei zile includ:

  • Chitara emblematică a lui Eric Clapton, "The Fool", a fost vândută cu 1,27 milioane de dolari la The Jim Irsay Collection din Indianapolis, ceea ce face ca această vânzare să fie prima dată când o chitară Clapton se vinde la licitație cu șapte cifre și stabilește un record mondial pentru vânzarea unei chitare Clapton.
  • Chitara acustică Gibson Epiphone PR325S deținută de Johnny Cash, cântată la un dineu pentru Joaquin Phoenix, care avea să-l interpreteze pe Omul în negru în filmul Walk the Line: 63.500 de dolari, de aproape 20 de ori mai mult decât estimarea inițială de 3.000-5.000 de dolari.
  • Pelerina lui Dolly Parton din anii 1970, făcută la comandă și purtată pe scenă: 10.160 de dolari, vândută de cinci ori mai mult decât estimarea inițială de 2.000-3.000 de dolari.
  • Trompeta Martin Committee a lui Dizzy Gillespie: 76.200 de dolari, vândută peste estimarea de 30.000-50.000 de dolari.
  • Chitara electrică Fender Classic Series '69 Thinline Telecaster Fender Classic Series '69, semnată de Keith Richards și aparținând trupei Rolling Stones, s-a vândut cu 45.500 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE