Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un pachet de țigări și chitara "Skystang I" a lui Kurt Cobain marchează o sumă record de vânzare la licitație

Un pachet nedeschis de țigări American Spirit deținut de liderul trupei Nirvana, Kurt Cobain, descris ca fiind "poate cel mai scump pachet de țigări din toate timpurile", a fost vândut la o licitație din Nashville pentru 5.200 de dolari - depășind cu mult suma estimată de 800 - 1.200 de dolari, potrivit Euronews Culture.

American Spirits - păstrate încă în ambalajul original de celofan - au fost vândute de Julien's Auctions în cadrul licitației "Played, Worn, & Torn: Rock 'N' Roll Iconic Guitars And Memorabilia".

"American Spirit mentolate erau marca preferată a regretatului star rock. Acest pachet a fost salvat de colegul de cameră al lui Cobain la clinica de dezintoxicare din Los Angeles, unde a stat câteva zile înainte de a se sinucide," potrivit descrierii licitației.

O chitară cu adevărat emblematică

Chitara Skystang I a lui Cobain s-a vândut cu 1.587.500 de dolari. Chitara electrică Fender Mustang pentru stângaci, la care Cobain a cântat în ultima sa reprezentație publică înainte de a muri în mod tragic în aprilie 1994, se aștepta să ajungă la 1.000.000 - 2.000.000 de dolari.

"Aceasta este o chitară istorică cu adevărat incredibilă. Bineînțeles, este vorba despre Kurt Cobain. Este Fender Mustang-ul său. Este chitara lui SkyStang 1, calul său de bătaie, cea mai cântată chitară din toate timpurile", a declarat Martin Nolan, director executiv al Julien's Auctions.

"Folosit în turneul "In Utero", l-a cântat în 53 din 63 de concerte. Ultima chitară la care a cântat în Statele Unite a fost în Seattle, în ianuarie '94. Aceasta este ultima chitară pe care a cântat-o vreodată, vreodată, care a fost în Munchen, Germania, în 1994. Și, bineînțeles, din păcate, l-am pierdut pe Kurt în aprilie 1994."

Nolan a adăugat: "Aceasta este o chitară cu adevărat emblematică, cu corzi originale atașate și curea originală a chitarei cu bandă neagră de mascare care acoperă numele mărcii Fender, deoarece lui Kurt pur și simplu nu-i plăceau mărcile."

Mai multe alte obiecte ale lui Cobain au fost scoase la vânzare, inclusiv blugii pe care i-a purtat în videoclipul "Heart-Shaped Box" - vânduți pentru 412.750 de dolari; o schiță și note scrise de mână cu versurile piesei "Smells Like Teen Spirit" - vândute pentru 91.000 de dolari; un cardigan galben cu arginți - vândut pentru 13.000 de dolari.

Nu sunt singurele vedete ale licitației

Alte puncte de atracție ale licitației de trei zile includ:

  • Chitara emblematică a lui Eric Clapton, "The Fool", a fost vândută cu 1,27 milioane de dolari la The Jim Irsay Collection din Indianapolis, ceea ce face ca această vânzare să fie prima dată când o chitară Clapton se vinde la licitație cu șapte cifre și stabilește un record mondial pentru vânzarea unei chitare Clapton.
  • Chitara acustică Gibson Epiphone PR325S deținută de Johnny Cash, cântată la un dineu pentru Joaquin Phoenix, care avea să-l interpreteze pe Omul în negru în filmul Walk the Line: 63.500 de dolari, de aproape 20 de ori mai mult decât estimarea inițială de 3.000-5.000 de dolari.
  • Pelerina lui Dolly Parton din anii 1970, făcută la comandă și purtată pe scenă: 10.160 de dolari, vândută de cinci ori mai mult decât estimarea inițială de 2.000-3.000 de dolari.
  • Trompeta Martin Committee a lui Dizzy Gillespie: 76.200 de dolari, vândută peste estimarea de 30.000-50.000 de dolari.
  • Chitara electrică Fender Classic Series '69 Thinline Telecaster Fender Classic Series '69, semnată de Keith Richards și aparținând trupei Rolling Stones, s-a vândut cu 45.500 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE