Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de scump e traiul în orașele României. Tot mai mulți pensionari se plâng că nu fac față cheltuielilor

Deși traiul din Capitală este unul dintre cele mai scumpe din țară, sunt taxe locale la care Bucureștiul este lăsat mult în urmă.

Astfel, cel mai scump abonament pentru un loc de parcare din Constanța costă triplu față de echivalentul său din Capitală. Nici locuitorii orașelor mici nu au viață ușoară.

Ce prețuri sunt în București

Mulți dintre bucureșteni cumpără mai puțin, pentru a lua tot ce își doresc din piață. Un kilogram de ceapă a ajuns la 7 lei, în Capitală, în timp ce un kilogram de mere poate fi cumpărat cu 5 lei. Dacă vreți un covrig, vă costă 2 lei. Micii sunt la mare căutare, dar și la mare preț. Șase lei, bucata.

Bucureștenii care vor să se mențină în formă plătesc aproximativ 260 de lei lunar, pentru un abonament la sala de fitness. Impozitul anual pentru un apartament cu două camere este cel puțin 240 de lei.

Iar taxa anuală pentru un loc de parcare variază între 340 de și 680 de lei, în funcție de zonă. Pentru unii pensionari, este pur și simplu prea mult.

Cei care visează la o locuință în zona bună a Capitalei, trebuie să știe că metrul pătrat poate depăși 4.300 de euro, pe bulevardul Aviatorilor.

Prețurile din Constanța

În schimb, în centrul Constanței, metrul pătrat costă 1.400 de euro.

E mai scump însă să te menții în formă. Dar e ȘI mai scump să deții un loc parcare lângă cluburile de fițe. 2 mii de lei pe an.

Vestea bună este că, în această perioadă din an, micii sunt de 3 ori mai ieftini ca în București. În rest, prețurile din piețe sunt cam la fel. Ca și nemulțumirea clienților.

Comercianții spun că oamenii trec și de două ori pe zi prin piață, în căutarea chilipirurilor. Constănțenii nu ies mai ieftin nici dacă vor să își facă cumpărăturile la Năvodari, la doar 17 kilometri distanță. Prețurile sunt la fel de mari. Doar ceapa și merele pot fi luate cu un leu mai puțin, pe kilogram.

Iar dacă vă bate gândul să faceți o investiție sau să vă mutați în centrul localității, diferența de preț pe metrul pătrat construit, față de Constanța, este de doar o sută de euro. Parcarea este însă scumpă. 950 de lei pe an.

Cum sunt prețurile în Caracal

Viața nu este ieftină nici la Caracal. Cei drept, micii sunt la fel de scumpi ca în București. Covrigii sunt însă mai ieftini ca în marile orașe.

Și merele costă mai puțin ca în Capitală sau în Constanța. Dar și veniturile sunt mai mici, spun localnicii.

Impozitul anual pentru un apartament cu două camere, în Caracal, a ajuns la 180 de lei. O mie de euro costă metrul pătrat de construcție, în centrul localității. Iar locul de parcare 150 de lei pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE