Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căștile cu inteligență artificială care pot filtra zgomotul de fond. Poți elimina la alegere sunete precum sirenele ambulanțelor sau plânsetele bebelușilor

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a descoperit o modalitate prin care să elimine zgomotele de fond, în funcție de preferințe. Cu ajutorul inteligenței artificiale, experții au dezvoltat algoritmi care le permit utilizatorilor să aleagă ce sunete să aleagă atunci când folosesc o pereche de căști. Acest sistem a fost denumit ”ascultare sistematică”, relatează Euronews Next.

"La volum ridicat, folosim căști cu anulare a zgomotului pentru a nu auzi toate sunetele din mediul înconjurător. Dar noi folosim pe smartphone o rețea neuronală pentru a extrage sunetele de interes și în timp real le redăm în ureche prin căști", a declarat Shyam Gollakota, profesor de Informatică și Inginerie, pentru Euronews Next.

Cum funcționează căștile filtrează zgomotul de fond cu ajutorul inteligenței artificiale

Căștile trimit o serie de sunete înregistrate căștilor conectate la smartphone, pentru a bloca alte tipuri de zgomote. Utilizatorii pot alege sunete din 20 de categorii - cum ar fi ciripitul păsărilor - cu ajutorul comenzilor vocale sau aplicației, fiind redate doar sunetele alese.

"Sunetele pe care le redăm prin difuzoare ar trebui să corespundă cu ceea ce vede purtătorul în mediul înconjurător. Din acest motiv, avem la dispoziție doar 20 de milisecunde pentru a procesa sunetul de intrare, a extrage zgomotele (de fond)și a le reda pe căști", a declarat Bandhav Veluri, doctorand în informatică, explicând că a trebuit să creeze "un model de învățare automată foarte eficient".

Această limitare de timp explică de ce sistemul se bazează pe smartphone-uri decât pe serverele cloud.

"Ceea ce este interesant aici este că, atunci când oamenii vorbesc de obicei despre rețele neuronale și inteligență artificială în prezent, sunt familiarizați cu modele lingvistice mari precum ChatGPT.

Acest lucru necesită modele foarte mari care rulează în centre de date uriașe, ceea ce nu este cu adevărat posibil pentru aplicația noastră. Am conceput o rețea neuronală specială care poate rula pe un smartphone”, a spus Gollakota, conform sursei citate.

Căștile filtrează zgomotul de fond cu ajutorul inteligenței artificiale, testate în diferite medii

Testat în birouri, pe străzi sau în parcuri, sistemul are capacitatea de a depista sunete precum, sirene, ciripitul păsărilor sau alarme, pentru a elimina diferite tipuri de zgomote de fond.

Potrivit studiului, 22 de persoane și-au spus punctul de vedere în legătură cu sunetul produs de sistem, precizând că sună mai bine decât înregistrarea originală.

Cu toate acestea, în unele situații, sistemul a avut dificultăți în a face diferența între sunete destul de asemănătoare, cum ar fi cântatul și vorbitul. Cercetătorii sugerează că antrenarea modelelor cu mai multe date din lumea reală ar putea contribui la îmbunătățirea acestor rezultate.

Sistemul "este pregătit pentru a fi lansat pe piață”, a declarat Veluri.

"Aceste două tendințe (tehnologia de anulare a zgomotului și învățarea automată) reprezintă oportunități pentru crearea viitorului dispozitivelor portabile inteligente, cu capacități reale care până acum au fost de domeniul SF", a declarat Gollakota.

"Sunt foarte încântat de faptul că acesta este momentul potrivit pentru a crea aceste căști inteligente și că vom începe să vedem inteligență în căștile noastre în următorii cinci ani", a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE