Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Bubka, fosta stea a sportului din Ucraina, acuzat de colaborare cu forțele de ocupație rusești

Legendarul săritor cu prăjina ucrainean, Serghei Bubka, altădată o impunătoare în țară, este văzut astăzi în Ucraina drept un colaborator al forțelor rusești de ocupație.

Investigația din presa ucraineană

O investigație majoră realizată de publicația ucraineană Bihus.Info în timpul verii a dezvăluit că firma lui Bubka, Mont Blanc, a fost înregistrată oficial în Rusia, la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina. Mont Blanc a vândut combustibil ocupanților ruși din Republica Populară Donețk, un stat marionetă rusesc din estul Ucrainei.

Mass-media ucraineană a descoperit - și publicat - trei contracte în valoare de peste 14.000 de dolari la acea vreme. Deși sumele de bani sunt relativ mici în comparație cu miliardele care se scurg în economia de război a Moscovei, orice tranzacții cu ocupanții ruși reprezintă o linie roșie pentru ucraineni.

Compania deține cel puțin șase benzinării în regiunea ocupată Donețk, iar fratele lui Bubka, Vasilii, figurează ca director al companiei în toate contractele. În urma rapoartelor, serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a deschis o anchetă, iar Vasilii a fost acuzat de colaborare cu rușii și de "asistență pentru o organizație teroristă".

În septembrie, Bubka a ripostat la aceste rapoarte, postând online un videoclip în care a spus: "Am luptat întotdeauna pentru Ucraina, dar acum a început o campanie de distrugere a reputației mele. Nu am mai fost în teritoriile ocupate din 2014. Nu mi-am vizitat rudele și nici măcar nu am putut participa la înmormântarea mamei mele anul acesta. Nu am nicio legătură cu nicio afacere în teritoriile ocupate".

Cu toate acestea, protestele lui Bubka nu au reușit să-i convingă pe ucraineni - și nici pe unii dintre cei mai proeminenți atleți ai țării. Atleții cereau o interdicție din partea Comitetelor Naționale Olimpice din Rusia și Belarus. Bubka este unul dintre cei 107 membri influenți ai Comitetului Internațional Olimpic.

"L-am sunat și i-am scris. A făcut o declarație mai târziu, dar a fost lipsită de sens. Nu a mai venit nimic de la el", a spus Yaroslava Mahuchikh, campioană mondială la săritura în înălțime, potrivit Politico.

Bubka a amenințat că îi va da în judecată pe jurnaliștii de la Bihus.Info, dar până în prezent nu a fost intentat niciun proces.

Bubka locuiește în Monte Carlo, potrivit unor rapoarte din presa ucraineană și a unei persoane apropiate familiei sale, care și-a păstrat anonimatul. La Monte Carlo, Bubka asistă la meciurile de fotbal ale echipei AS Monaco în zona VIP. Clubul din Ligue 1 este deținut de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care face obiectul sancțiunilor ucrainene, dar nu și al măsurilor UE sau americane.

După cum au declarat oficialii ucraineni, Bubka a părăsit țara la 1 martie 2022, cu un permis special. După aceea, el a mai ieșit din țară de două ori. Ultima dată când a plecat a fost la 4 iulie 2022 - și nu s-a mai întors.

"Războiul trebuie să înceteze, pacea și umanitatea trebuie să prevaleze", a fost tot ce a putut spune  acesta despre agresiunea rusă.

Cariera lui Serghei Bubka

Bubka a fost adorat de ucraineni în anii '90, fiind unul dintre cei mai importanți atleți ai țării . Acesta a deținut 17 recorduri mondiale.

După ce s-a retras în 2001, Bubka și-a îndreptat atenția către politică. El a devenit membru al CIO în 2008. Între 2002 și 2006, a fost membru al parlamentului ucrainean. În 2005, l-a înlocuit pe Viktor Ianukovici - fostul președinte controversat pro-Kremlin care a declanșat amplele proteste Euromaidan din iarna 2013-2014 și care a locuit ani de zile în aceeași clădire de apartamente din Donețk ca și Bubka - la conducerea Comitetului Olimpic Național Ucrainean, ocupând această funcție până în noiembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE