Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cartierul petrecerilor din Budapesta, subiect de dispută în Ungaria. Locuitorii s-au săturat de mizeria lăsată în urmă de turiști

Locuitorii din Budapesta spun că s-au săturat de petrecerile care le strică nopțile în fiecare sfârșit de săptămână. Vrem liniște și cerem turism responsabil, spun oamenii din „cartierul petrecerilor”.

În Budapesta există un cartier numit ”al petrecerilor”, chiar dacă nu cu mult timp în urmă zona era una doar rezidențială, cu câteva școli și clinici medicale. Acum însă, oamenii se plâng – lucrurile s-au schimbat rapid și nu în bine. Este mereu zgomot, sunt mulți petrecăreți, iar ce rămâne în urma lor le întoarce stomacul pe dos.

Sándor Szikszai, locuitor al Budapestei: ”Când cineva își duce copilul la grădiniță, trebuie să meargă printr-un ”râu” de excremente și urină. Uneori, părinții se confruntă cu imaginea prezervativelor folosite agățate pe gardul grădiniței. A existat chiar un caz când un turist beat a intrat în grădiniță și s-a întins să doarmă pe jos.”

Oamenii, sătui de astfel de situații, s-ar muta din cartier, dar mulți nu își permit. Unii locuiesc în apartamente deținute de municipalitate sau sunt prea bătrâni și nu pot face față poverii unei mutări. Primarul intenționează să aducă în zonă mai multe evenimente culturale pentru a atrage o mulțime mai responsabilă și încearcă să atenueze daunele prin educarea turiștilor chair de atunci când aterizează în capitala ungară.

 Péter Niedermüller, primarul sectorului Erzsébetváros: ”Am împărțit deja pliante la aeroport și am încercat să avertizăm turiștii că ar putea fi amendați cu sume mari dacă încurcă spațiile publice, dacă nu se comportă corespunzător, dacă țipă noaptea. În plus, pregătim filme care îi educă despre ce fel de comportament nu este acceptat.”

Așa-numitul ”cartier al petrecerilor” înseamnă de fapt doar opt străzi din Sectorul șapte din Budapesta, unde în zilele mai aglomerate vin până la 25 - 30 de mii de oameni. Majoritatea locuitorilor vor liniște, turiștii vor să se distreze, iar restaurantele speră, evident, la cât mai mulți oaspeți. Potrivit primarului, autoritățile i-ar putea ajuta mai mult în această situație. Toată lumea are dreptate, dar nimeni nu este complet fericit. Un lucru este sigur - în ciuda inițiativelor bune, problemele din ”cartierul petrecerilor” nu vor fi rezolvate peste noapte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE