Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caravana Crucii Roșii, la sate. Pentru că românii din mediul rural merg foarte rar la un medic, uneori ajung doctorii la ei

Românii de la sate merg foarte rar la un medic specialist. Așadar, uneori ajung doctorii la ei. Mai mulți medici și voluntari ai Crucii Roșii au pornit într-o caravană medicală pentru a le oferi consultații de specialitate cetățenilor din mediul rural.

De obicei, consultațiile și analizele medicale sunt pe ultimul loc ca prioritate în rândul românilor din mediul rural, iar scuzele sunt dintre cele mai diverse. Distanța mare față de oraș, preocupările zilnice și lipsa simptomelor sunt câteva dintre motivele pentru care românii întârzie vizita la medic.

De aceea, peste 20 de medici și voluntari de la Crucea Roșie merg cu caravana medicală mai aproape de cei care au nevoie. Medicină generală, oftalmologie, ginecologie sunt doar câteva dintre specializările care ajung și la sate, chiar dacă pentru o perioadă scurtă.

Românii de la sate merg foarte rar la un medic

În comuna Plugari, la 60 de km de Iași, mulți oameni nici nu mai știu când au fost ultima dată la un medic specialist, deși mulți au probleme serioase.

Localnic: "Este o cataractă evolutivă și încă nu este operabilă și vreau să văd în ce stadiu este. Amân să merg, din varii motive. În primul rând, distanța. După aceea, aglomerația de la cabinete."

Localnic: "Doamne! Cred că am vreo opt ani de când am făcut analize ultima oară. Nu am mai fost nicăieri. Acasă, pe lângă, pe la pământ. Dar nici nu-mi aduc aminte. Când mă scol, dimineața, mă doare când merg, dar trebuie să stau și să fac treabă."

Localnic: "Nu toată lumea are bani să umble și să se caute. Chiar e bine. Să se facă mai des".

Reporter: "Este și ginecolog, de exemplu, aici, în caravană. Dumneavoastră când ați fost ultima dată la ginecolog?"

Localnic: "Cred că vreo cinci, șase ani. Am zis că, dacă nu e nicio problemă, nu dă semne, nu m-am îngrijorat."

Peste 500 de oameni s-au înscris la consultațiile oferite de caravana mobilă a Crucii Roșii. Unii și-au adus și copiii la un control.

Andra Bărbărie, director Crucea Roșie Iași: "Nevoia este peste tot în mediul rural, în județ, mai ales în comunitățile care sunt la o distanță considerabilă de urban. Este distanța mare, sunt mulți pacienți neasigurați și atunci este benefică și utilă prezența noastră în comunitate."

Caravana mobilă a Crucii Roșii aduce la sate specializări precum pediatrie, ginecologie, stomatologie pediatrică, oftalmologie și cardiologie. În acest an, Crucea Roșie franceză susține acest proiect. Caravana medicală se va desfășura pe tot parcursul anului, în 14 județe ale țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE