Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cântatul la tobă, tratament în boala Parkinson. Cercetătorii studiază dacă instrumentul ajută în ameliorarea simptomelor

Toba dă ritmul în samba, dar poate avea și alte întrebuințări în afară de carnaval. În sănătate, de exemplu, cercetătorii studiază beneficiile acesteia în boala Parkinson. Ei cred că bătutul la tobă ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

În această sală din Cardiff, capitala Țării Galilor, cursanții cu Parkinson învață să bată la tobă pe ritmuri de samba. Ken a fost diagnosticat în urmă cu 11 ani cu această boală. În cazul său, medicamentele nu prea mai au efect. Când medicul i-a spus că nu există speranță, i-a demonstrat că se înșeală.

Ken Howard, pacient diagnosticat cu Parkinson: ”Mi-a spus: „Ai Parkinson, nu există niciun tratament, este degenerativ, este progresiv, ceea ce înseamnă că vei fi și mai rău. Cea mai bună speranță a ta este să iei medicamentele și s-ar putea să ai doi-trei ani buni.”. M-am gândit în sinea mea: „Nimeni nu-mi spune ce să fac!”.

Ce este Boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă cauzată de o pierdere a celulelor nervoase care, la rândul lor, provoacă o pierdere a substanței numite dopamină. Acest lucru afectează mișcarea corpului și sănătatea mintală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Eirwen Malin, pacient diagnosticat cu Parkinson: ”Atunci când auzi o trupă de samba pe stradă, nu te poți abține să faci așa (nr.: să cânți și să dansezi). Și aceasta este o problemă mare pentru persoanele cu Parkinson: își pierd oarecum simțul ritmului, își pierd ritmul mersului. Unii oameni au senzația că îngheață: pur și simplu nu pot merge nicăieri, mai ales când se trezesc în prag. Și m-am gândit că ritmul de samba îi poate ajuta.” 

Acest bărbat era baterist într-un pub când a observat simptomele de Parkinson, în urmă cu trei ani.

Brian Dews, pacient diagnosticat cu Parkinson: ”Înainte de samba mă chinuiam să mă ridic pe scaun, acum sunt puțin mai mobil. Nu chiar atât de rigid. Un lucru care face parte din boala Parkinson este rigiditatea articulațiilor.” 

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff vor să facă un studiu pentru a descoperi dacă există dovezi clinice că aceste clase îmbunătățesc viața pacienților cu Parkinson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE