Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancerul de piele provoacă un deces la patru minute. Care sunt sfaturile specialiștilor

Expunerea la soare este benefică pentru sănătatea noastră. Expunerea moderată, mai exact, pentru că dacă exagerăm, beneficiile se transformă în riscuri. Cancerul de piele este printre cele mai des întâlnite forme de cancer din lume. O persoană moare la fiecare 4 minute din cauza tumorilor maligne, care însă au o rată mare de vindecare, dacă sunt depistate în faze incipiente. Luna mai este dedicată informării și conștientizării riscurilor asociate acestui tip de cancer.

România are printre cele mai mici incidențe ale cancerului de piele din Europa. Cu toate acestea, rata de deces este printre cele mai mari, potrivit datelor OMS. Cei mai mulți dintre români ajung prea târziu la medicul dermatolog și nu fac controale periodice. Este principala explicație pentru numărul mare de decese, susțin medicii.

Femeie: „Dermatolog... nu-mi amintesc când am fost ultima dată. Alți doctori da, o dată la șase luni. În ultimii ani, am avut alte priorități.”

Verificarea alunițelor, recomandată de medici

Medicii ne recomandă să ne verificăm alunițele în fiecare an, mai ales dacă observăm că s-au modificat în timp sau că au apărut unele noi. Putem face acest lucru și singuri, raportându-ne la algoritmul ABCD.

Anca Pavelescu, medic dermatolog: „A-ul se referă la asimetrie... O aluniță nu trebuie să evolueze după o vârstă de 18 ani. Aici vedem diferența dintre o aluniță normală și un melanom. E o structură haotică, are foarte multe elemente, nu se mai păstrează o rețea pigmentară normală.

Dermatoscopia digitală este în special recomandat pacienților cu fototip cutanat deschis, ochi albaștri, cu multe alunițe, cu acele alunițe care sunt ca o pată, care au istoric de arsură solară în copilărie sau folosirea solarului.”

În România, incidența melanomului malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, este de aproape 4 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit Ministerului Sănătății. La nivel global, incidența acestui tip de cancer ar putea creste cu aproape 50% până în anul 2040, avertizează OMS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE