Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancer la vârste tot mai mici. Numărul persoanelor sub 50 de ani din întreaga lume diagnosticate a crescut cu aproape 80%

Numărul persoanelor sub 50 de ani din întreaga lume diagnosticate cu cancer a crescut cu aproape 80% in trei decenii, arată un studiu publicat de una dintre cele mai vechi reviste de medicină din lume, British Medical Journal Oncology, în 2023. Date îngrijorătoare sunt și la noi, spun medicii din intreaga tară. În România, cele mai răspândite sunt cancerele digestive, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar, spun medicii care atrag atenția că vârsta de îmbolnăvire a scăzut chiar sub 30 de ani. 

 Medicii spun că principalele cauze ale creșterii numărului de cazuri de cancere digestive în rândul populației tinere ar fi hrana, obezitatea și supraponderabilitatea. 

Dan Ionuț Gheonea, medic gastroenterolog: ”Dacă mă refer la practica mea de gastroenterolog, întâlnim destul de frecvent cancere digestive la tineri de 50 de ani, de 40 de ani, de 30 de ani, chiar de 20 și de ani. Mâncăm cel mai probabil mult și prost, mâncăm produse procesate, produse cu îngrășăminte de tot felul, stropite cu tot felul de substanțe, unele avizate, alte chiar avizate dar în cantități mai mult decât este necesar, iar problema obezității și supraponderabilității este poate problema numărul unu la nivel mondial astăzi.” 

Pentru prevenirea cancerelor digestive, specialiștii spun că e important ca pacienții să ajungă la medic pentru screening.

Dan Ionuț Gheonea, medic gastroenterolog: ”Dacă vorbim de un cancer de veziculă biliară, de colecist, speranța de viață este spre zero la 10 ani. Dacă vorbim de un cancer de colon sunt foarte mulți pacienți care au o speranță de viață foarte bună, dacă vorbim de un cancer de pancreas, în ultimii 15 ani oncologia nu aduce nimic nou și avem aceeași mortalitate extrem de sus.” 

Cancerul de col uterin, foarte răspândit în România 

Cancerul de col uterin este de asemenea foarte răspândit în România, spun medicii, asta în timp ce în alte țări aproape că lipsește, mulțumită vaccinării. În țara noastră însă boala afectează multe femei tinere, iar programul de screening care ar trebui să depisteze boala din timp nu funcționează cum trebuie după cum spun oncologii. 

Michael Shenker, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: ”Programul de screening încă nu funcționează așa cum trebuie, depistatrea se face în stadii avansate, în stadii tardive în care lipsește potențialul de vindecare, de curativitate. Tratamentul este doar paleativ, discutăm doar de prelungirea supraviețuirii.”

În ultimii ani, în medicină au fost înregistrate și progrese în ceea ce privește tratarea anumitor tipuri de cancer, cum este cel pulmonar.

Michael Shenker, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: ”Sunt câteva care au, la care s-a schimbat cursul evoluției, cum ar fi melanomul malign sau cancerul pulmonar cu aceste terapii noi. Sunt mulți pacienți care chiar dacă sunt diagnosticați cu stadii avansate de boală se vindecă. Practic au 6-7-8 ani-9ani de zile de la diagnostic.” 

În cadrul Congresului Craiova Connects care se desfășoară perioada 4-7 aprilie, medicii specialiști abordează interdisciplinar tratarea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv din perspectivă genetică pentru a aplica terapii individualizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE