Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie de conștientizare pe două roți. Luna octombrie, dedicată informării cu privire la cancerul de sân

Peste o sută de motocicliști, cu jachete de piele și fundițe roz s-au strâns în inima Bucureștiului pentru un nou marș pe două roți. Este pentru al doilea an când femeile motocicliste se implică în campania dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân. 

Cancerul la sân, ce mai frecvent din lume

„Avem o campanie roz, de fapt un ride caritabil care face parte din campania roz, care se desfășoară pe întreaga durata a lunii octombrie, dedicată campanie pentru prevenție cancer la sân,” a declarat Mihaela Hodivoianu, președinte Asociația Femeilor Motocicliste.

Motociclistele sunt alături de femeile care suferă de cancer de sân, inclusiv cu fonduri strânse pentru acestea. Este cel mai frecvent tip de cancer din lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății și reprezintă 12% din cazurile oncologice diagnosticate în fiecare an.

Situația este cu atât mai gravă în România, cu cât peste jumătate dintre paciente sunt depistate abia în stadiile trei și patru. În alte state europene, 70% dintre cazuri sunt descoperite în faze incipiente. Aproximativ 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în România în fiecare an, iar numărul deceselor depășește 3.000 de cazuri.

România, pe ultimul loc în UE

„Sunt una dintre beneficiarele acestei acțiuni, Pink Ride. Este al doilea an când femeile motocicliste își dedică acțiunile asociației Roz, adică femeile pe care eu le reprezint, care au trecut sau trec prin cancerul de sân,” a spus Delia Grigoroiu, președintele Asociației Roz – Răbdare, Optimism, Zâmbet.

Una din patru femei din păcate ajunge să se confrunte cu un diagnostic de cancer la sân. Printre participanții la marș au fost și medici, care au îndemnat ca femeile să își facă controalele preventive și să renunțe la a se informa de pe internet.

„Este o cauză destul de importantă. E foarte important să mergem la medic, să ne verificam, check up, cum avem grijă de motoare, să avem grijă de corpul nostru uman,” a spus Alex Moruz, medic.

Țara noastră se află în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul de femei care își fac anual screening mamar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE