Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calitatea vieții a crescut în România. Pe ce poziție se află țara noastră în clasamentul privind Indicele de Progres Social

România nu mai este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul privind Indicele de Progres Social. Țara noastră a urcat o singură poziție în acest clasament, fiind acum pe penultimul loc.  

Unde se înregistrează cele mai bune rezultate

În toate cele trei categorii analizate: nevoile de bază, oportunitățile și bunăstarea, România înregistrează un ușor progres, comparativ cu anul trecut. În ceea ce privește nevoile de bază, țara noastră a urcat un loc. A ajuns pe poziția 40, dar a coborât câte o poziție pentru elementele care țin de oportunități și bunăstare.

Potrivit punctajelor acordate, cele mai bune rezultate le avem la hrană, îngrijire medicală de bază și siguranța personală, iar printre  cele mai slabe punctaje le-am obținut la sănătate, bunăstare și accesul la educația de bază.

Indicele de Progres Social acordă un punctaj pentru categoria nevoilor de bază. Aici intră hrana și îngrijirea medicală de bază, apa și salubritatea, locuința și siguranța personală. Al doilea indicator este bunăstarea unde avem incluse: accesul la educația de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea, bunăstarea și calitatea mediului. Iar al treilea indice măsurat este cel al elementelor care țin de oportunități. Vorbim aici despre drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea și accesul la educație avansată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE