Temperaturile record, valurile de căldură și incendiile de vegetație fac deja parte din peisajul verii europene. Ce se schimbă acum este durata acestui sezon.
Europa intră într-o nouă eră climatică, în care vara se extinde periculos de mult. În marile orașe, sezonul cald durează chiar și cinci luni, cu temperaturi frecvente de peste 32°C – un nivel asociat cu riscuri grave pentru sănătate și mediu, arată o cercetare consultată de Euronews.
Analiza, condusă de echipa meteorologică a ONG-ului Climate Resilience for All, a examinat date privind temperaturile înregistrate în 85 de orașe din întreaga lume, între 2019 și 2023. Și s-a concentrat pe primele și, respectiv, ultimele zile în care în fiecare dintre aceste orașe s-au atins 32°C - pragul de căldură ce atrage cu sine riscuri pentru sănătate și mediu.
Atena și Tirana, sufocate de caniculă vreme de cinci luni pe an
Studiul arată că Atena se confruntă, în prezent, cu unul dintre cele mai lungi sezoane caniculare de pe continent. Sunt aproximativ 145 de zile cu temperaturi ridicate, de la mijlocul lunii mai și până la începutul lunii octombrie.
Tirana, capitala Albaniei, ocupă locul doi, în clasamentul realizat de autorii studiului, cu 143 de zile de căldură extremă.
Sezonul canicular din Lisabona durează în jur de 136 de zile, de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. În timp ce în Madrid vorbim despre 119 zile, conform aceleiași cercetări.
În Paris sunt trei luni cu temperaturi de peste 32°C (iunie-septembrie), în timp ce München și Varșovia au sezoane caniculare mai scurte, dar totuși semnificative, care durează în jur de o lună sau două.
În România, valurile de căldură sunt o realitate tot mai frecventă
Sfârșitul lunii iunie a adus din nou temperaturi foarte ridicate și în țara noastră, confirmând că valurile de căldură nu mai sunt o excepție, ci o realitate tot mai frecventă. Vara trecută a fost marcată de extreme termice, iar tendința se accentuează. În acest context, stresul termic devine o problemă tot mai gravă.
- Stresul termic: atunci când organismul nu mai reușește să-și mențină temperatura normală din cauza căldurii excesive. Afectează sănătatea, productivitatea și, mai ales, persoanele vulnerabile - vârstnici, copii sau lucrători în aer liber.
De ce sunt sezoanele caniculare mai lungi o problemă?
Cercetări anterioare au descoperit că schimbările climatice cauzate de om au adăugat o medie de 30 de zile de căldură extremă pentru aproximativ jumătate din populația lumii anul trecut. Cu alte cuvinte, patru miliarde de oameni sunt expuși la temperaturi periculoase și episoade prelungite de caniculă.
Un studiu realizat de World Weather Attribution, Climate Central și Centrul Climatic al Crucii Roșii a analizat perioada cuprinsă între mai 2024 și mai 2025. Concluzia: schimbările climatice au dublat (cel puțin!) numărul zilelor de „căldură extremă” în 195 din 247 de țări și teritorii analizate, comparativ cu media anterioară.
Sezoanele caniculare mai lungi înseamnă un risc crescut de boli legate de căldură, ceea ce duce la o presiune sporită asupra sistemelor de sănătate și provocări pentru populațiile vulnerabile. Acest lucru este problematic în special pentru persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni preexistente.
Cum poate fi protejată populația?
Orașe care nu au fost niciodată proiectate pentru căldură se confruntă acum cu noi șocuri și stresuri termic. Se întâmplă mai ales din cauza infrastructurii dense și a spațiilor verzi limitate, aspecte care accentuează stresul termic.
Având în vedere că sezoanele caniculare se întind mult în afara lunilor de vară, guvernele și urbaniștii se confruntă cu o provocare presantă: cum să protejeze populația?
Creșterea suprafețelor verzi urbane, îmbunătățirea designului clădirilor, desemnarea unor zone de refugiu răcoroase și dezvoltarea unor sisteme de avertizare - sunt doar câteva variante de răspuns.
Este, însă, imperativ să crească și gradul de conștientizare/ înțelegere a căldurii extreme, astfel încât guvernele, întreprinderile și angajatorii să gestioneze riscurile și impactul cu urgența pe care o impun aceste condiții, explică sursele constultate de Euronews.
Pe măsură ce orașele devin tot mai fierbinți, iar verile – tot mai lungi, întrebarea nu mai este dacă trebuie să ne adaptăm, ci cât de repede o putem face.
Fără măsuri rapide și coerente, canicula ar putea deveni norma – și nu excepția – pentru o întreagă generație de europeni.
Pierderi de aproape 800 de miliarde de euro din cauza caniculei
Conform unui nou raport al Agenției Europene de Mediu (AEM), Europa a înregistrat pierderi economice de peste 790 de miliarde de euro din cauza fenomenelor meteorologice extreme și a fenomenelor climatice din 1980 până în 2023.
Cele mai afectate state:
- Germania - 180 de miliarde de euro
- Italia - 135 de miliarde de euro
- Franța - 130 de miliarde de euro
- Spania - 97 de miliarde de euro
Luând în considerare doar pierderile produse în acest secol, Germania, Italia, Franța și Spania sunt urmate de un grup de șase țări ale UE (Austria, Belgia, Cehia, Portugalia, România și Slovenia) cu pierderi totale similare: între 12 și 15 miliarde de euro.
Deși pierderile economice mai mari în țările mai bogate și mai dezvoltate pot părea semnificative, acestea tind să aibă un impact mai mic asupra economiei naționale în comparație cu pierderile mai mici suferite de națiunile mai sărace și mai puțin dezvoltate.