Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caiacul, un sport și pentru persoanele cu dizabilități

Dizabilitățile pot fi transformate în abilități. Persoanele cu nevoi speciale au avut parte de o experiență de neuitat, în cadrul unui maraton de vâslit în caiace, desfășurat în Capitală. Toți cei care au dorit să încerce sportul pe apă, au fost instruiți de antrenori specializați în acordarea asistenței persoanelor cu dizabilități.

Ponton cu rampă pentru persoane cu dizabilități

Lacul Titan este primul din București care a fost adaptat la standarde internaționale, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată practica sportul pe apă. Aici a fost amplasat un ponton cu rampă pentru a-i ajuta pe cei care au diverse probleme de sănătate să se bucure de activități de recreere.

Cei dornici de aventură au putut să testeze caiacul sub îndurmarea unor instructori cu experiență internațională.

Deși schiatul este sportul lui preferat, Mircea și-a dorit să experimenteze și caiacul.

"Nu pompează atât de multă adrenalină ca la schi, e o altfel de senzație, e plăcut să mergi. O să vreau să experimentez și mai mult.

În 2009 am avut un accident de mașină în care mi-am pierdut ambele picioare. Am stat în comă și după m-am învățat să mă readaptez la noua viață și să experimentez ceea ce făceam înainte", spune Mircea.

Totul e o călătorie în viață. Trebuie să știi să o prețuiești, să te bucuri de fiecare clipă."

Vasi este imobilizat în scaun cu rotile de 26 de ani. Practicarea caiacului a devenit un mod de viață pentru el, iar de câțiva ani face parte dintr-un club sportiv.

"Prima dată când am intrat într-un caiac, am făcut-o în piscină ca să fim siguri că nu se întâmplă nimic grav", spune Vasi.

Între timp, Vasi a prins încredere, iar acum îi încurajează pe alții ca el să se aventureze pe apă.

"Îi îndemn să vină, fără frică."

Care sunt beneficiile practicării acestui sport

Pe lângă beneficiile pe care le are asupra tonusului, practicarea caiacului dezvoltă și concentrarea, echilibrul și atenția.

Marian Baban, antrenor: "Noi reușim să le transmitem încredere, pentru că aici este problema, să îi faci să aibă încredere în tine, pentru că eu știu că lucrurile se desfășoară în siguranță. Numai că trebuie să le transmiți lor feeling-ul ăsta și după prima ieșire totul decurge extraordinar de frumos și fiind așa de mare trecere asta de la teamă la exubernață cu atât mai mult ei se simt extraordinar."

Ionuț Stancovici, organizator: "Ne dorim să accesibilizăm sportul în România pentru ca persoanele cu nevoi speciale să aibă acces la sport, să poată să facă sport."

Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă: "Din păcate, trăim în societatea în care doar 6% dintre români fac sport în fiecare zi și mi-aș dori tare mult să demonstrăm că sportul este chiar pentru toată lumea și să schimbăm aceste statistici care nu ne plasează pe un loc foarte bun în Europa."

Pontonul rămâne amplasat în parcul IOR din capitală, iar cei care doresc să practice sporturi pe apă, pot avea acces la el gratuit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE