Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria ar putea adera la zona euro în 2025. Condiția anunțată de vicepreședintele Comisiei Europene

Bulgaria ar putea intra în zona euro începând din 1 ianuarie 2025 în cazul în care va îndeplini toate criteriile de aderare, a afirmat joi vicepreședintele Comisiei Europene, conform agenției Reuters, citate de Agerpres.

Ministrul bulgar de Finanțe, Rossitsa Velkova, a anunțat că Guvernul de la Sofia a renunțat la data țintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro.

”Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia”, a declarat Rossitsa Velkova, săptămâna trecută.

Aflat într-o vizită la Sofia, vicepreședintele Comisiei Europene a dat detalii despre data la care Bulgaria ar putea adera la euro.

”Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă", a menționat Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV, conform sursei citate.

În schimb, Rossitsa Velkova a dat asigurări că Bulgaria ar putea face eforturi în vederea adoptării euro de la mijlocul anului viitor.

Motivul pentru Bulgaria nu a adoptat încă euro

Vicepreședintele Executivului comunitar a afirmat că în mod tradițional statele membre UE au aderat la zona euro de la începutul anului, deoarece este mai practic în acest mod. Dombrovskis a mai explicat că Bulgaria a fost nevoită să modifice data țintă privind aderarea la zona euro din cauza inflației ridicate și a costurilor la energie.

La sfârșitul anului 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a crescut la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din blocul comunitar.

În luna aprilie, Bulgaria va organiza noi alegeri parlamentare, al cincilea scrutin în ultimii doi ani. Vicepreședintele CE a subliniat că autoritățile de la Sofia ar trebui să adopte toată legislaţia necesară pentru aderarea la zona euro, inclusiv legislaţia referitoare la combaterea spălării banilor, notează sursa citată.

Criteriile pentru aderarea la zona euro

Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor. Rata medie a inflaţiei pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor. În plus, această evoluţie trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE