Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buletinele electronice, eliberate gratuit până la sfârșitul anului 2023. Cum vor arăta noile documente

Până la sfârșitul anului 2023, Ministerul de Interne va începe emiterea noilor carți de identitate. Statul va suporta costul eliberării noilor buletine cu cip. Noile documente ar urma să fie emise în toată țara până la finalul acestui an.

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar. Pe document nu mai apar locul nașterii și adresa de domiciliu. Acestea vor fi stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Un proiect pilot cu noile buletine a fost implementat din 2021 în Județul Cluj.

Vor putea avea carte de identitate și copiii sub 14 ani, doar la cererea părinților și fără a le fi colectate amprentele.

Pentru a încuraja populația, eliberarea actelor digitale va fi gratuită. Cei 67 de lei, atât cât costă aceste buletine la Cluj acum, vor fi suportați de către stat.

De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate electronice.

Ce valabilitate vor avea noile buletine electronice

Noile cărți de identitate vor înlocui până în august 2031 documentele actuale. Cei care vor buletin fără cip vor avea această posibilitate și după 2031, dar va fi valabilă doar pe teritoriul României.

Valabilitatea cărților de identitate electronice este următoarea:

  • 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • 4 ani, pentru persoanele cu vârsta până în 14 ani;
  • 5 ani, pentru persoanele cu vârsta 14 - 18 ani;
  • 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

După împlinirea vârstei de 70 de ani valabilitatea este nelimitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE