Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bujorii sălbatici românești, protejați prin lege, pot fi admirați la Facultatea de Horticultură din București

În România, există peste 20 de specii de bujori. Cinci dintre acestea sunt specii spontane și sunt protejate de lege. Cel mai deosebit dintre bujorii sălbatici, spun specialiștii în horticultură, este bujorul de pădure. Iar, de curând acesta poate fi admirat și în grădina Facultății de Horticultură din București. Acolo, studenții și profesorii îngrijesc o adevărată rezervație de bujori.

În Europa este cunoscut și sub numele de trandafirul fără spini. În cultura chineză, este considerat regele florilor. În Franța, a fost și este una dintre florile cele mai întrebuințate în industria parfumurilor.

Iar în România, bujorul este una dintre cele mai așteptate flori de primăvară. Pe 15 mai are și o sărbătoare proprie. La Facultatea de Horticultură din București, studenții și profesorii îngrijesc, de mai bine de 10 ani, o grădină în care se regăsesc peste 20 specii de bujori românești. Sezonul lor începe chiar la jumătatea lunii aprilie.

Studentii si profesorii Facultatii de Horticultură din București au inițiat, în urmă cu 5 ani, un proiect prin care au propus ca bujorul românesc să devină floare națională. Unul dintre argumentele specialiștilor în horticultură a fost faptul că bujorul este una dintre cele mai rare flori din fauna spontană a României. În prezent, în țara noastră, există 5 rezervații de bujori sălbatici, protejate de lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE