Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bugetul militar al Chinei a crescut cu 7,2% în 2024. Câți bani alocă statul chinez pentru Apărare comparativ cu SUA

China a anunțat marți o creștere a bugetului său militar cu 7,2% în anul 2024, pe fondul corupției din Armată și a tensiunilor în regiunea Taiwanului și din Marea Chinei de Sud, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Creșterea bugetului militar a fost anunțată de Ministerul chinez de Finanțe în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, care a început marți.

China vrea să cheltuie 1.665,5 miliarde de yuani, echivalentul a 231,4 miliarde de dolari pentru Apărare. Bugetul este însă de peste trei ori mai mic decât cel al Statelor Unite.

Cu toate acestea, statul chinez menține o ”creştere rezonabilă” a bugetului său militar pentru "a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi interesele sale de dezvoltare", a afirmat luni Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii parlamentare.

Bugetul militar al Chinei este în creștere de câteva decenii, în funcție de creșterea economică.

Creșterea militară a Chinei îngrijorează SUA

China alocă Armatei 1,6% din PIB, un procent mai mic, prin comparație cu SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), arată datele Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Creşterea militară a Chinei este privită, însă, cu suspiciune de către Statele Unite, Japonia şi Filipine, ţări cu care China concurează pentru controlul asupra unor insule din Marea Chinei de Sud.

De asemenea, China generează temeri în Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori pe care Beijingul vrea să o reunească cu teritoriul său, sau în India, cu care uneori conflicte de-a lungul graniţei disputate din Himalaya.

Pe de altă parte, Guvernul de la Beijing se declară îngrijorat de alianţele militare stabilite de rivalii săi regionali cu SUA sau chiar cu NATO, care prezintă acum Beijingul drept o provocare la adresa intereselor membrilor săi.

Numărul de focoase nucleare ale Chinei a crescut

În 2023, China a înregistrat ”o creştere substanţială a numărului de focoase nucleare", a declarat pentru AFP James Char, expert în armata chineză la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Potrivit SIPRI, în 2023 Beijingul avea 410 focoase nucleare (+60 într-un an), mult în urma Washingtonului (3.708) şi a Moscovei (4.489).

"Scandalurile recente de corupţie din armată ridică totuşi îndoieli cu privire la eficacitatea forţei sale de rachete şi la profesionalismul forţelor militare", a declarat Adam Ni, redactorul şef al revistei China Neican, newsletter cu informaţii despre actualitatea chineză.

SUA se află în continuare pe primul loc în ceea ce privește bugetul militar. Potrivit SIPRI, SUA sunt ţara cu cele mai mari cheltuieli militare, 877 de miliarde de dolari în 2022, conform ultimelor cifre disponibile. Urmează China (292), Rusia (86,4), India (81,4), Arabia Saudită (75), Regatul Unit (68,5), Germania (55,8) şi Franţa (53,6).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE