Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: China livrează arme de asalt și veste antiglonț către Rusia

Datele vamale obținute de POLITICO dezvăluie transporturi directe de puști de asalt chinezești, precum și transporturi de drone și veste antiglonț plimbate prin Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Companiile chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone și veste antiglonț, potrivit datelor comerciale și vamale obținute de POLITICO.

Livrările au avut loc între iunie și decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Import Genius, un agregator de date vamale. China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de stat din domeniul apărării din țară, a trimis puștile în iunie 2022 către o companie rusă numită Tekhkrim, care face afaceri și cu statul și armata rusă.

Ce echipament au primit rușii de la China

Puștile CQ-A, modelate după modelul M16, dar etichetate ca "puști de vânătoare civile" în date, au fost raportate ca fiind folosite de poliția paramilitară din China și de forțele armate din Filipine până în Sudanul de Sud și Paraguay.

Entitățile rusești au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chinezești și peste 12 tone de veste antiglonț chinezești, direcționate prin Turcia, la sfârșitul anului 2022, potrivit datelor.

Deși datele vamale nu arată că Beijingul vinde o cantitate mare de arme Moscovei în mod special pentru a ajuta la efortul său de război, ele dezvăluie faptul că China furnizează companiilor rusești echipamente "cu dublă utilizare" care nu au fost raportate anterior - articole comerciale care ar putea fi utilizate și pe câmpul de luptă din Ucraina.

Este prima confirmare a faptului că China trimite puști și veste antiglonț către companiile rusești și arată că dronele și piese pentru drone sunt în continuare trimise în ciuda promisiunilor a cel puțin unei companii care a declarat că va suspenda afacerile în Rusia și Ucraina pentru a se asigura că produsele sale nu ajută efortul de război.

Confirmarea acestor transporturi vine în contextul în care liderii din SUA și Europa avertizează Beijingul să nu sprijine eforturile Rusiei în Ucraina. Oficiali occidentali au declarat în ultimele săptămâni că China ia în considerare trimiterea de arme către armata rusă, o mișcare care ar putea modifica natura luptelor de pe teren în Ucraina, înclinând-o în favoarea Rusiei.

Oficialii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că o parte din materialele cu dublă utilizare ar putea fi, de asemenea, folosite de Rusia pentru a echipa trpele care sunt în Ucraina într-un moment în care Moscova are nevoie disperată de provizii.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co, cunoscută și sub numele de DJI, a trimis piese pentru drone - cum ar fi baterii și camere - prin Emiratele Arabe Unite către un mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022.

DJI este o companie chineză care se află sub incidența sancțiunilor impuse de Trezoreria SUA din 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a supraveghea minoritatea uigură din regiunea vestică Xinjiang.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE