Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE „Legea 2 mai”, adoptată de Parlament. Pedepse mai dure pentru traficanții de droguri

Proiectul de lege, numit și „Legea 2 mai”, care prevede pedepse mai dure pentru traficanții de droguri, a fost adoptat, decizional, de Camera Deputaților. Legea prevede eliminarea posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc.

05/03/2024 , 14:57

„Legea 2 Mai”, adoptată și de Camera Deputaților

La mai bine de jumătate de an de la accidentul de la 2 Mai, proiectul de lege care prevede eliminarea pedepselor cu suspendare pentru traficanții de droguri a fost adoptat de Parlament. Legea merge mai departe la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea elimină, astfel, posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru traficanții de droguri. Totodată, aduce și modificări în ceea ce privește operațiunile cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Proiectul iniţiat de către liberali vine după accidentul din localitatea 2 Mai, când doi tineri și-au pierdut viața. Vlad Pascu, tânărul care a provocat accidentul, se afla la volanul autoturismului sub influența drogurilor.

Știrea inițială:

„Legea 2 mai”, adoptată de Senat. Proiectul prevede pedepse mai aspre pentru traficanții de droguri

„Legea 2 mai” care prevede pedepse mai dure pentru traficanții de droguri a fost votată de Senat. Dacă proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților și va intra în vigoare, traficanții de droguri nu vor mai scăpa cu pedepse blânde, precum cele cu suspendare. În paralel, la Guvern a avut loc o dezbatere pe tema Legii „Anastasia”, la care a participat și premierul. Marcel Ciolacu a spus că este nevoie de măsuri mai dure, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul șoferilor prinși băuți, drogați sau fără permis la volan.

Legea 2 mai a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi, urmând să meargă la vot final în Camera Deputaților. Potrivit acesteia, traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea primi sentințe cu suspendare, iar limita maximă a pedepsei crește de la 7 la 10 ani pentru anumite fapte care implică operațiuni cu substanțe psihoactive.

Alina Gorghiu – inițiator, ministrul Justiției: Anul trecut, în 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri intern sau internațional. Dintre aceștia, 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, însă pentru 379 de persoane, respectiv traficanți de droguri, instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepse.

Legea poartă numele tragediei care a avut loc în stațiunea 2 mai, în luna august

Proiectul are ca model Legea Anastasia care elimină pedepsele cu suspendare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. La Guvern a avut loc o dezbatere pe tema inițiativei intrate în vigoare în luna iulie.

Robert Cazanciuc – inițiator, senator PSD: E nevoie de educație, infrastructură și cu siguranță de aplicarea fermă a legilor, în cele 4 luni de zile scurse de la intrarea în vigoare a legii și până astăzi, s-au produs cel puțin 10 accidente mortale comise de oameni care s-au urcat la volan băuți, drogați sau fără permis.

Aproape 2.000 de oameni își pierd viața anual, în urma coliziunilor. Cu aproape 90 de morți la un milion de locuitori, țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la decese pe șosele.

Valentin Ioniță – director, Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române: Sunt 34.000 de persoane moarte în accidente rutiere în ultimii 17 ani și avem 128.000 de persoane care sunt rănite grav din accidente rutiere, avem o scădere de 42% de persoane decedate din anul 2007 până în anul 2022 și de 41% din anul 2019 până în anul 2022.

Prezent la dezbatere, premierul Marcel Ciolacu a spus că e nevoie de măsuri și mai dure în cazul șoferilor prinși băuți sau drogați la volan. Săptămâna viitoare va fi dezbătut în Senat și un proiect de lege care prevede suspendarea dreptului de a conduce timp de 10 ani în cazul acestor șoferi.

Marcel Ciolacu – premierul României: Statul, parlamentul, societatea civilă trebuie să-și asume curajos orice măsură. În acest punct ne aflăm. Ne mor copiii nevinovați pe șosele, ăsta este adevărul. Suntem pe primul loc în Europa. Da, 10 ani nu mai ai dreptul să circuli cu mașina. Da, să ți se confiște mașina. E momentul în care trebuie să intervenim și să nu tot gândim dacă e corect sau nu. Nu este altă măsură.

De la începutul anului și până în prezent, polițiștii au deschis peste 9.000 de dosare în cazul șoferilor prinși băuți sau drogați la volan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE