Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București: capitala trotuarelor pline de gheață. Primăriile se amendează reciproc că nu le-au curățat, iar cetățenii trebuie să meargă cu atenție

Bucureștiul a devenit Capitala trotuarelor pline de gheață. Deși au trecut cinci zile de la ultima ninsoare, bucureștenii trebuie să meargă cu grijă pe străzile necurățate de primării, locatari sau companii. Autoritățile par mai preocupate să se amendeze reciproc, decât să rezolve problema.

Indiferent de sector, în Capitală există câte un patinoar. Și nu este unul unde te poți distra, ci unul unde îți poți rupe mâinile sau picioarele, dacă se întâmplă să aluneci pe gheață. În Sectoarele 1, 4, 5 și 6 există numeroase trotuare necurățate.

Vârstnic: Numai gânduri bune pentru cei care administrează strada. Să-și petreacă tot restul vieții traversând trotuarele astea cu gheață. Nu știu de ce s-au oprit. Pe carosabil e în regulă, dar aici, riscurile sunt majore, mai ales pentru cineva aflat într-o dificultate, ca mine.

În timp ce trotuarele și aleile stau pline de zăpadă și de gheață, unele primării se amendează reciproc. Polițiștii locali, care aparțin de Primăria Capitalei, au scris amenzi pentru operatorii de salubritate din Sectoarele 3 și 4, deoarece aceștia ar trebui să curețe gheața în zona centrală a orașului. Ca răspuns, și Primăria Sectorului 4 a amendat Primăria Generală, pentru că nu a curățat gheața din Parcul Carol și Parcul Tineretului. La o zi după războiul amenzilor, în zona centrală încă este un adevărat patinoar.

Instituțiile publice, persoanele fizice și cele juridice au obligația să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate, dar și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale. Dacă cetățenii, instituțiile publice sau firmele nu se conformează, pot primi amenzi de polițiștii locali.

Medicii ortopezi spun că au avut mai mulți pacienți cu fracturi, decât în mod obișnuit

Ei avertizează că leziunile provocate de căderile pe gheață pot fi extrem de grave.

Eduard Cernat - medic primar ortoped: Cred că, în ordinea frecvenței, vorbim de fracturi la nivelul gleznei, fracturi la nivelul femurului proximal sau la nivelul șoldului sau fracturi de epifiză distală de radius. În principiu, acestea sunt principalele facturi care apar în urma căderilor și o vreme ca aceasta, cu multă gheață, nu face decât să crească riscul de cădere de la aceeași înălțime și numărul de fracturi să crească și ele exponențial.

Mai mulți pietoni au fost preferat să își riște siguranța, decât sănătatea. Ei au fost surprinși pe Drumul Osiei, din Sectorul 6, în timp ce mergeau pe șosea, pentru că trotuarul era acoperit de gheață. Iar în Sectorul 1, drumul către o stație de autobuz era un adevărat derdeluș. Mai mult, și trotuarul din apropierea unui parc era plin de zăpadă și de gheață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE