Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașovul va avea spital nou construit. Spitalul este finanțat prin PNRR și va fi gata în 2026

Publicat de: Alex Ichim

Primăria Brașov a obținut 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru construirea unui Spital de Pneumofiziologie și Boli Infecțioase. Este cea mai mare investiție obținută de acest județ prin PNRR, iar construcția ar trebui să fie gata în 2026, anunță autoritățile. Până atunci, însă, actualele spitale de pneumologie și boli infecțioase funcționează în clădiri aflate în diferite locații din oraș și care au avut o altă destinație.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, și care a avut destinația de baie comunală. Clădirea nu mai răspunde cerințelor actuale de calitate.

O altă destinație avea și Spitalul pentru tratarea bolilor de plămâni. Pavilioanele în care funcționează acum unitatea medicală au fost construite în urmă cu un deceniu pentru a fi închiriate turiștilor.  

Dan Moraru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov: Structura actuală nu ne permite dezvoltarea, crearea unor circuite care să corespundă evidențelor actuale, atât din punct de vedere al confortului, cât și al calității actului medical.

Despre problemele spitalelor din oraș știu și autoritățile

Allen Coliban, primar Brașov: Dacă ne raportăm la infrastructura spitalicească de stat, în ultimii 30 de ani aceasta nu a cunoscut nicio îmbunătățire. Avem un sistem care își desfășoară activitatea, de foarte multe ori, în spații improprii, în spații care nu au avut destinația de spital.

Acum, Brașovul ar urma să aibă un nou spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase, construit prin PNRR. Potrivit proiectului, unitatea medicală va avea circa 280 de paturi.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie se va construi pe un teren cu o suprafață totală de peste 76.000 de mp, în apropiere de centura ocolitoare a Brașovului și va fi compus din patru corpuri. Este primul spital din regiune construit „de la zero“, după 1989 și reprezintă cea mai mare investiție din județ finanțată prin acest program.

Noul spital ar urma să fie finalizat în 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE