Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Real Madrid câștigă al 15-lea trofeu UEFA Champions League. 2-0 în finală cu Borussia Dortmund

Real Madrid a câștigat finala UEFA Champions League, scor 2-0 contra celor de la Borussia Dortmund. Campioana Spaniei cucerește pentru a 15-a oară în istorie trofeul Ligii Campionilor. Carvajal și Vinicius au marcat golurile care au adus victoria echipei madrilene.

Real Madrid câștigă Liga Campionilor fără să fi pierdut vreun meci în acest sezon al competiției.

Borussia Dortmund a ținut piept echipei spaniole și a dominat prima repriză la capitolul ocaziilor mari de gol. Adeyemi și Fullkrug au fost foarte aproape să marcheze pe Wembley. Jocul nemților i-a forțat pe madrileni să reacționeze în a doua repriză, pe care au început-o mai bine și au reușit să-și creeze ocazii bune de gol.

Loviturile au venit în minutele 74 și 83. Întâi Carvajal, după un corner executat de Toni Kross, aflat la ultimul meci la nivel de club. Apoi Vinicius, din pasa lui Jude Bellingham, fostul jucător al Borussiei Dortmund.

Antrenoul madrilenilor, Carlo Ancelotti, scrie și el istorie, cucerind al cincilea trofeu din această postură, al treilea cu Real Madrid. În același timp, Carvajal, Luka Modric, Toni Kroos și Nacho au câștigat trofeul pentru a șasea oară în carieră, egalând recordul stabilit de simbolul madrilen Paco Gento.

Borussia Dortmund - Real Madrid 0-2

Au marcat: Daniel Carvajal ('74), Vinicius ('83).

01/06/2024 , 23:06

A doua repriză a finalei UEFA Champions League

Min. 90+5: Final de meci. Real Madrid câștigă finala UEFA Champions League.

Min. 90+4: Schimbare la Real Madrid. Intră Lucas Vazquez în locul lui Vinicius.

Min. 90: Arbitrul arată cinci minute de prelungiri.

Min. 90: Schimbare la Real Madrid. Intră Eder Militao în locul lui Rodrygo.

Min. 87: Fullkrug bagă mingea în poartă, dar arbitrul asistent a semnalizat ofsaid.

Min 85: Primele schimbări pentru Real Madrid. Intră Joselu și Modric, ies Bellingham și Kroos.

Min. 83: GOL REAL MADRID! Vinicius mărește avantajul, după o pasă primită de la Jude Bellingham.

Min 82: Kobel apără lovitura de cap a lui Nacho, după cornerul executat de Kroos.

Min 81: Camavinga (Real Madrid ) șutează pe poară, dar Kobel scoate mingea în corner.

Min 81: Schimbări la Borussia Dortmund. Intră Malen și Haller, în locul lui Emre Can și Brandt.

Min. 80: O nouă lovitură liberă pe poartă execută de Kroos, o nouă intervenție a lui Kobel.

Min. 78: Hummels (Borussia Dortmund) primește cartonaș calben după un fault la Camavigna. Lovitură liberă de care poate profita Real Madrid.

Min. 77: Real Madrid, ocazie imensă să se desprindă. Jude Bellingham șutează, dar Schlotterbeck salvează echipa germană, scoțând mingea în corner.

Min 74: GOL REAL MADRID! Carvajal deschide scorul cu o lovitură de cap, după un corner executat de Kroos.

Min 72: Schimbare la Borussia Dortmund. Intră Marco Reus în locul lui Adeyemi. Reus joacă ultimul meci în tricoul echipei germane.

Min 69: Ocazie uriașă pentru Real Madrid. Jude Bellingham trece pe lângă mingea centrată de Mendy.

Min. 63: Fullkrug (Borussia Dortmund) lovește puternic cu capul mingea centrată de Adeyemi în careu, dar Curtois intervine salvator și respinge mingea.

Min. 57: Ocazie periculoasă pentru Real Madrid. Șutul lui Carvajal este blocat de Maatsen, iar portarul Kobel reușește să rețină mingea.

Min. 50: Carvajal (Real Madrid) reia cu capul din cornerul executat de Kroos, dar lovitura se duce pe lângă poartă.

Min. 49: Kroos (Real Madrid) exeută foarte bine lovitura liberă, la vinclu. Kobel are o paradă foarte bună și respinde în corner.

Min. 48: Vinicius (Real Madrid) este deposedat prin fault de Hummels. Lovitură liberă dintr-o poziție periculoasă pentru campioana Spaniei.

Min 47: Borussia Dortmund obține prima lovitură de colț a reprizei

Min. 45: A început a doua repriză a meciului. Nicio schimbare făcută la pauză de cei doi antrenori.

01/06/2024 , 22:01

Prima repriză a finalei UEFA Champions League

Prima repriză se termină la egalitate, scor 0-0. În ciuda posesiei superioare a lui Real Madrid (59%) și a mai multor acțiuni de atac, Borussia Dortmund a fost echipa periculoasă în prima repriză, ratând cel puțin patru mari ocazii de a deschide scorul în finala UEFA Champions League.

Min 45+4: Arbitrul flueiră finalul primei reprize.

Min 45+3: Adeyemi (Borussia Dortmund) centrează în careu, dar mingea este respinsă în corner în cele din urmă.

Min. 45: Arbitrul arată patru minute de prelungire.

Min. 44: Hummels (Borussia Dortmund) oprește încercarea de centrare a lui Vinicius.

Min. 43: Sabitzer (Borussia Dortmund) primește cartonaș galben pentru un fault la Mendy și proteste la adresa arbitrului.

Min 41: Sabitzer (Borussia Dortmund) șutează din afara careului, dar Curtois reușește să respingă în corner.

Min. 40: Schlotterbeck (Borussia Dortmund) primește cartonaș galben pentru proteste la adresa arbitrului.

Min. 35: Vinicius (Real Madrid) primește un cartonaș galben după un fault asupra portarului Kobel.

Min. 33: Borussia rămâne periculoasă în atac, dar faza este oprită de arbitru după un fault comis de Ryerson (Borussia Dortmund).

Min. 28: O altă ocazie mare de gol ratată de Borussia. Adeyemi șutează, Curtois apără, mingea ajunge apoi la Fullkrug, care ratează șutul.

Min. 27: Vinicius pasează pe jos în careu, dar mingea este respinsă.

Min. 24: Meciul este întrerupt. Emre Can (Borussia Dortmund) acuză probleme medicale, dar își revine și continuă meciul.

Min. 23: Încă o mare ocazie pentru Borussia Dortmund. Mingea șutată de Fullkrug lovește bara. Reluarea a arătat, însă, că jucătorul german era în ofsaid.

Min. 21: Cea mai mare ocazie a meciului, ratată de Borussia. Hummels îi trimite o pasă foarte bună lui Adeyemi, care rămâne singur cu portarul Curtois, îl driblează, dar mingea șutată de el este respinsă în corner de Carvajal.

Min. 15: Vinicius (Real Madrid) primește și el o pasă în interiorul careului, dar șutează mult peste poartă.

Min. 14: Ocazie mare pentru Borussia. Fullkrug îi pasează lui Brandt în careu, dar fotbalistul german șutează pe lângă poarta apărată de Curtois.

Min. 12: Valverde (Real Madrid) șutează din afara careului, dar mingea se duce mult peste poartă.

Min. 7: Brandt (Borussia Dortmund) execută lovitua de corner, Fullkrug lovește mingea cu capul, dar lovitură este respinsă.

Min. 6: Primul atac al Borussiei. Ryerson centrează, dar mingea este respinsă în corner.

Min. 3: Lovitură liberă executată de Carvajal (Real Madrid) după ce Jude Bellingham a fost faultat de Emre Can.

Min. 1: Start în finala Champions League. Lovitura de început a aparținut celor de la Borussia Dortmund. După mai puțin de un minut, meciul a fost oprit după ce un suporter a reușit să pătrundă pe teren.

01/06/2024 , 21:12

Echipele de start

Borussia Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Emre Can (căpitan), Sabitzer - Sancho, Brandt, Adeyemi - Fullkrug

Rezerve: Meyer, Lotka, Salih Ozcan, F. Nmecha, Haller, Reus, Wolf, Moukoko, Malen, Sule, Watjen, Bunoe-Giitens

Real Madrid: Curtois - Carvajal, Rudiger, Nacho (căpitan), Mendy - Valverde, Camavigna Kroos - Bellingham - Rodrygo, Vinicius Junior

Rezerve: Lunin, Arrizabalaga, Eder Militao, Alaba, Modric, Joselu, Lucas Vazuquez, Tchouameni, Ceballos, Fran Garcia, Brahim Diaz, Arda Guler

01/06/2024 , 18:52

Există o explicație pentru succesul madrilenilor? Ancelotti: ”Nu poate fi o coincidență”

Cu 14 trofee în palmares, Real Madrid a dominat competiția așa cum nici o altă echipă nu a reușit să o facă. Ce se află în spatele succesului? Antrenorul madrilenilor, Carlo Ancelotti, a fost întrebat dacă poate explica dominația echipei spaniole.

”Există ceva special în acest club. Este important să studiem acest lucru", a declarat vineri Ancelotti. ”Este ceva special. Din ce motiv nu știu. Istoria, condițiile, calitatea jucătorilor, caracterul... s-a întâmplat de atâtea ori încât nu poate fi o coincidență”, a spus Ancelotti, vineri, potrivit Associated Press.

În ultimele zece sezoane, Real Madrid a cucerit Liga Campionilor de cinci ori. Trei trofee au fost câștigate în sezoane consecutive, când la cârma echipei se afla Zinedine Zidane: 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018.

01/06/2024 , 17:39

Fanii celor două echipe, pregătiți să-și susțină favoriții în finala de sâmbătă

Suporterile celor două echipe s-au adunat în ”Fan Zone”, înaintea marii finale de sâmbătă.

VEZI GALERIA
7 imagini

Fotografii: Associated Press

01/06/2024 , 17:05

Presă: Venirea lui Mbappe la Real Madrid, anunțată la una-două zile după finala UCL

Venirea lui Kylian Mbappe la Real Madrid ar urma să fie anunțată oficial la începutul săptămânii viitoare, luni sau marți, potrivit unei surse apropiate acestui dosar, care a vorbit cu AFP. Căpitanul naţionalei Franţei, al cărui contract cu PSG expiră pe 30 iunie, a decis să se alăture lui Real după şapte sezoane la clubul parizian.

Contactat de AFP, anturajul său nu a răspuns imediat.

Potrivit presei, Real nu va organiza nicio prezentare oficială a lui Mbappe în capitala Spaniei înainte de finalul EURO 2024 (14 iunie - 14 iulie), relatează Agerpres.

Anunțul făcut de vedeta Franței, pe 10 mai:

01/06/2024 , 16:51

Securitate sporită pe stadionul Wembley din Londra

Stadionul Wembley și-a întărit semnificativ securitatea pentru finala Ligii Campionilor de sâmbătă, cu intenția de a evita repetarea actelor de anarhie care au pătat finala EURO 2020, relatează Associated Press.

În finala jucată pe 11 iulie 2021 (competiția a fost decalată cu un an, din cauza pandemiei COVID-19), 2.000 de fani englezi fără bilet au trecut violent pe lângă stewarzi pentru a intra înăuntru să vadă meciul dintre naționala Angliei și cea a Italiei în finala Campionatului European de Fotbal.

Ultimele două finale ale Ligii Campionilor au fost, de asemenea, marcate de probleme. UEFA a fost acuzată în primul rând pentru eșecurile de securitate din 2022 de la Paris, când fanii lui Liverpool și Real Madrid au fost ținuți în cozi aglomerate. Anul trecut, fanii s-au plâns de probleme de transport pentru a avea acces la Stadionul Olimpic Ataturk, unde Manchester City a învins-o pe Inter Milano.

Finala de sâmbătă va avea cea mai mare desfășurare de stewarzi - 2.500 - din istoria stadionului Wembley și urmează 5 milioane de lire sterline (6,3 milioane de dolari) de modernizări de securitate, inclusiv noi porți și garduri perimetrale, încuietori îmbunătățite la uși și o cameră de control intern pentru a monitoriza mai bine comportamentul fanilor. Stewarzii vor purta camere video corporale.

Poliția Metropolitană va avea 2.000 de ofițeri - inclusiv 400 de la forțele de poliție din afara orașului - la datorie în toată Londra. În afară de finală, poliția va fi prezentă la evenimentele fanilor din centrul orașului, precum și la proteste fără legătură cu acestea.


Unde poate fi urmărit meciul Borussia Dortmund – Real Madrid

Finala UEFA Champions League 2023/2024, Borussia Dortmund – Real Madrid, va fi transmisă în direct, de la ora 22:00, pe Orange Sport 1, Prima Sport 1, Digi Sport 1. Meciul va putea fi urmărit și în format LIVE TEXT, pe euronews.ro.

Statistici în timp real vor putea fi urmărite și pe site-ul uefa.com.

Real Madrid are prima șansa contra surprizei sezonului în Champions League

Madrilenii pornesc ca mari favoriți în finala competiției pe care au câștigat-o de 14 ori în istorie, un record. De cealaltă parte, BVB (care a câștigat trofeul o singură dată în istorie, în sezonul 1996/1997) a fost marea surpriză a acestui sezon al celei mai importante competiții inter-cluburi, după ce a trecut de pe primul loc de o grupă dificilă, din care au mai făcut parte PSG, AC Milan și Newcastle. Apoi, în fazele eliminatorii, Borussia a trecut de PSV Eindhoven (optimi), Atletico Madrid (sferturi) și PSG (semifinale). BVB a jucat ultima finală Champions League în anul 2013, când a pierdut contra Bayern Munchen, scor 2-1.

Real Madrid a avut parte de o grupă mai accesibilă, în care a jucat contra Napoli, SC Braga și Union Berlin. După ce au câștigat grupa, madrilenii au trecut apoi, în fazele eliminatorii, de RB Leipzig (optimi), campioana en-titre Manchester City (sferturi) și Bayern Munchen (semifinale). Real Madrid a jucat ultima finală de Champions League în anul 2022, când a câștigat trofeul în fața Liverpool, scor 1-0.

Echipele probabile în finala Borussia Dortmund – Real Madrid

Borussia Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Nico Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Adeyemi, Brandt, Sancho - Fullkrug. Antrenor: Edin Terzic

Real Madrid: Courtois - Dani Carvajal, Nacho, Rudiger, F. Mendy - Fede Valverde, Toni Kroos, Camavinga - Bellingham - Rodrygo, Vinícius Junior. Antrenor: Carlo Ancelotti.

Borussia Dortmund vs Real Madrid – statistici din actualul sezon Champions League

Meciuri jucate:

  • Borussia Dortmund - 12
  • Real Madrid - 12

Victorii:

  • Borussia Dortmund - 7
  • Real Madrid - 8

Egaluri:

  • Borussia Dortmund - 3
  • Real Madrid - 4

Înfrângeri:

  • Borussia Dortmund - 2
  • Real Madrid - 0

Goluri marcate:

  • Borussia Dortmund - 17
  • Real Madrid - 26

Goluri primite:

  • Borussia Dortmund - 9
  • Real Madrid - 15

Cartonașe galbene:

  • Borussia Dortmund - 20
  • Real Madrid - 21

Cartonașe roșii:

  • Borussia Dortmund - 0
  • Real Madrid - 0

Finala Champions League 2023/2024, prefațată de cei doi antrenori

Edin Terzic (Borussia Dortmund): ” Eu spun mereu că dacă joci de zece ori contra lui Real Madrid, e greu să câştigi un singur meci. Dar dacă reduci totul doar la o partidă, şi aceasta fiind finala, atunci orice e posibil. Da, e clar, ei au eticheta de favoriţi, dar favorite erau şi Atletico Madrid, şi PSG, pe care noi le-am eliminat. Ar fi îndrăzneţ pentru mine să vorbesc despre așa ceva (punctele slabe ale lui Real Madrid – n.r.). Sunt aspecte în jocul lui Real pe care le apreciez, altele pe care le apreciez mai puţin, atât în atac cât şi în apărare, eu însă mi-am pregătit echipa să se aştepte la orice.”

Carlo Ancelotti (Real Madrid): ”Să ajungi într-o finală a Ligii Campionilor este cel mai important lucru, cel mai frumos, dar este şi periculos. Este o sabie cu două tăişuri, trebuie să ne bucurăm de ea la maximum, dar să fim concentraţi de la bun început pentru ca lucrurile să nu meargă prost. Nimic nu este garantat. Există o teamă, există o îngrijorare, este normal. E un sentiment pe care îl avem cu toţii, simţim fericirea de a ajunge până aici, dar nici nu putem lăsa acum garda jos. Când te pregăteşti să dispuţi finala, succesul este atât de aproape încât începi să-ţi faci griji. Dacă ai mai multă frică, vei fi mai fericit dacă vei câştiga.”

Jude Bellingham, față în față cu fosta sa echipă

Mijlocașul englez în vârstă de 20 de ani este unul dintre cei mai importanți jucători ai madrilenilor, iar în finala Ligii Campionilor, fotbalistul englez va fi adversarul fostei sale echipe. Jude Bellingham s-a transferat în vara anului trecut la Real Madrid, de la Borussia Dortmund. Echipa germană a primit 103 milioane de euro de la spanioli.

Bellingham a jucat pentru Borussia Dortmund în perioada 2020-2023, marcând 12 goluri în 92 de apariții. La Real Madrid, mijlocașul englez are deja 19 goluri marcate în numai 28 de apariții, fiind o piesă importantă în ofensiva echipei pregătite de Carlo Ancelotti.

Ultimul meci pentru Marco Reus și Toni Kroos la echipele de club

Finala Ligii Campionilor 2024 va fi și ultimul meci pentru jucătorii germani Marco Reus (Borussia Dortmund) și Toni Kroos (Real Madrid) în tricourile echipelor lor de club. Marco Reus a anunțat că va părăsi echipa germană, după 12 ani și 428 de apariții. De cealaltă parte, Toni Kroos va juca ultimul meci pentru o echipă de club, urmând ca după EURO 2024 să se retragă definitiv din activitate.

Cele mai titrate cluburi din istoria Ligii Campionilor

Real Madrid este echipa care a câștigat de cele mai multe ori trofeul UEFA Champions League: 14. La mare distanță se situază echipa italiană AC Milan, cu doar jumătate din acest număr impresionant: 7 trofee.

  • Real Madrid: 14 trofee
  • AC Milan: 7 trofee
  • Bayern Munchen: 6 trofee
  • Liverpool: 6 trofee
  • Barcelona: 5 trofee
  • Ajax: 4 trofee
  • Inter Milano: 3 trofee
  • Manchester United: 3 trofee

De remarcat că antrenorul madrilenilor, Carlo Ancelotti, a cucerit ca tehnician nu mai puțin de patru trofee: două cu AC Milan (2003, 2007) și două cu Real Madrid (2014 și 2022). Este, de altfel, singurul antrenor care a reușit să câștige de patru ori de pe banca tehnică cea mai importantă competiție de fotbal inter-cluburi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE