Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente intense în Odesa, lansate de Rusia. Ce punct strategic din apărarea ucraineană e la un pas de a fi încercuit

Armata rusă a bombardat Odesa cu rachete balistice, pentru a treia oară în această săptămână. Un incendiu de proporții a izbucnit în port și o parte a orașului a fost acoperită de fum. 14 oameni au fost răniți, au anunțat autoritățile locale.

În urma atacului, o clădire care aparține unei companii de poștă și curierat a fost grav afectată. Este a treia oară, săptămâna aceasta, când orașul port de la Marea Neagră a fost bombardat cu rachete balistice. Cel mai grav atac a fost cel din noaptea de luni spre marți, când cinci oameni au murit și peste 30 au fost răniți. Odesa este cel mai mare port ucrainean maritim, ceea ce face orașul o țintă frecventă a atacurilor rusești.

Ceasiv Iar, punctul strategic din apărarea ucraineană asediat de ruși

De asemenea, Armata rusă este pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk a Ucrainei.

Localitatea este considerată un punct strategic în apărarea ucraineană. Presa de la Kiev citează rapoarte independente, care arată că rușii au înaintat pe flancuri. Informațiile nu au fost, deocamdată, confirmate și la nivel oficial.

Ceasiv Iar, care este asediat de mai mult timp, ar putea să repete soarta altor două orașe din estul Ucrainei – Bahmut și Avdiivka. După mai multe luni de lupte grele și bombardamente intense, trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă din aceste orașe.

Situația se repetă acum la Ceasiv Iar. Imagini filmate cu drona arată că orașul este distrus. Practic nu există clădiri care să nu fi fost lovite. Cei aproape 13 mii de locuitori și-au lăsat casele și au fugit din calea războiului. Ocuparea orașului le-ar permite rușilor să înainteze rapid în zonă. Între timp, ministrul rus al Apărării a cerut creșterea vitezei de livrare a armamentului pe frontul din Ucraina.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: ”Pentru a menține ritmurile cerute ale ofensivei și pentru a asigura creșterea capacitățlor de luptă ale trupelor și să continue operațiunile, este necesar să creștem volumul , calitatea de armele și echipamente livrate trupelor, în primul rând, a mijloacelor de distrugere.”

Recent, șeful direcției de spionaj a armatei ucrainene a avertizat că Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră. Cele mai grele lupte sunt așteptate pentru sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE