Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg a mers de urgență la Kiev. Șeful NATO le-a promis mai multe arme ucrainenilor și a recunoscut că au fost făcute greșeli

Pe fondul problemelor mari de pe frontul din Ucraina, șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a deplasat de urgență la Kiev. Este a treia sa vizită în Ucraina de la începutul războiului.

"Lucrăm intens pentru a îndeplini nevoile urgente ale Ucrainei. Și am spus clar: dacă aliații trebuie să aleagă între a atinge ținta obligatorie de 2% din PIB pentru Apărare și a sprijini Ucraina, ei trebuie să sprijine Ucraina. Moscova trebuie să înțeleagă că nu ne poate învinge, că ei nu pot fi mai mulți decât noi. Locul Ucrainei este în NATO", a spus Stoltenberg, citat de Reuters.

Jens Stoltenberg a promis că Ucraina va primi mai mult ajutor

Șeful NATO a recunoscut că aliații nu au ajutat Ucraina cât trebuie și când trebuie.

"Voi fi foarte sincer cu președintele Zelenski și cu Rada ucraineană: aliații NATO nu au îndeplinit ceea ce am promis în ultimele luni. Statele Unite au discutat șase luni pentru a se pune de acord asupra unui pachet de ajutor, iar aliații europeni nu au livrat muniția pe care noi am promis-o. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba. Acest lucru va face diferența, deoarece lipsa de sprijin a făcut diferența", a precizat Stoltenberg.

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a spus că urmează un "angajament-record" pentru Ucraina și a spus că și Germania va mai oferi un sistem de apărare Patriot.

Kievul susține că armata rusă se pregătește pentru o ofensivă pe scară la sfârșitul primăverii sau în vară. Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că Moscova intenționează să mobilizeze încă 100.000 de soldați pentru viitorul asalt.

Însă Stoltenberg spune că, în ciuda unor recente câștiguri tactice, "Rusia a plătit un preț mare pentru câștigurile teritoriale relativ mici".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE