Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina limitează drepturile omului, în contextul legii marțiale. Kievul vrea să recruteze mai mulți militari

Reprezentanții Ucrainei au notificat Consiliul European că drepturile și libertățile ucrainenilor ar putea fi restricționate în cadrul legii marțiale, în contextul în care decidenții politici de la Kiev încearcă să extindă recrutarea militară.

Ministerul ucrainean al Justiției a actualizat o listă cu drepturile și libertățile ucrainenilor și a informat Consiliul European cu privire la această actualizare, potrivit presei locale, citată de euronews.com.

În temeiul legii marțiale, conducerea militară a Ucrainei are dreptul de a restricționa libertatea de circulație a cetățenilor, precum și de a confisca cu forța proprietăți private sau comunale pentru nevoile statului.

Ucraina se află sub legea marțială din 24 februarie 2022. În cadrul acestei măsuri, articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că se aplică restricții temporare asupra drepturilor constituționale ale oamenilor.

Ucraina, în criză de personal militar

Măsura vine la câteva săptămâni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care reduce vârsta minimă de recrutare de la 27 la 25 de ani, pentru a mări efectivele armatei țării.

De asemenea, legea marțială le interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara, cu excepția cazului în care obțin o scutire din motive de sănătate.

Miercuri, guvernul ucrainean a anunțat că bărbații care au vârsta de recrutare nu își vor mai putea reînnoi pașapoartele din afara Ucrainei.

Cabinetul de miniștri a declarat că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care sunt considerați apți pentru serviciul militar își vor putea înlocui pașapoartele doar în interiorul Ucrainei.

Milioane de ucraineni au fugit din țară de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, majoritatea în statele vecine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE