Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comandantul-şef al forţelor ucrainene avertizează că situaţia de pe front s-a ”deteriorat”

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters.

"Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare", a scris responsabilul ucrainean pe Facebook, potrivit France Presse.

În acelaşi timp, forţele Kievului au bătut în retragere în cel puţin trei locuri - satele Berdîci, Semenivka şi Novomihailovka, a notat acesta pe Telegram, a consemnat Reuters.

El a asigurat totuşi că "inamicul nu a putut obţine avantaje operaţionale".

Rusia revendică capturarea unui nou sat

Mai devreme duminică Rusia a revendicat capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă; armata ucraineană nu a comentat însă acest avans.

Ucraina speră să primească în scurt timp un mult aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanţă critică pentru a contracara invazia rusă.

Vineri, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierile în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congres.

Este vorba de a doua parte de ajutor anunţată în săptămâna care se încheie, după miliardul de dolari anunţat miercuri, cele două sume făcând parte din bugetul de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev votat marţi în Congres şi promulgat ulterior de preşedintele Biden.

Dacă ajutorul de un miliard de dolari dezvăluit miercuri va veni din stocurile armatei americane, cel anunţat vineri va veni din contracte cu industria de apărare sau parteneri. Ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a ajunge pe câmpul de luptă, a notat AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE