Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, sprijin pentru Ucraina în valoare de șase miliarde de dolari. Este cel mai mare ajutor militar acordat până acum

Ucraina primește de la Statele Unite armament în valoare de șase miliarde de dolari. Pachetul de sprijin cuprinde, printre altele, rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. Situația pe front rămâne complicată pentru armata ucraineană.

Noaptea trecută, Rusia a lansat un tir de rachete asupra unor instalaţii energetice ucrainene din centrul şi vestul ţării. Au  fost înregistrate pagube și un lucrător din domeniul energiei a fost rănit. 

Ce include ajutorul militar

Ajutorul militar anunțat de departamentul de stat american include muniție de artilerie și sisteme de apărare antiaeriană și anti-drone. Nu se știe însă când va ajunge armamentul, în valoare de șase miliarde de dolari, pe front. Între timp, Ucraina va primi o tranșă din pachetul de 61 de miliarde de dolari aprobat la Washington în această săptămână.    

Lloyd Austin, secretarul american al apărării: ”Dacă (Vladimir n.r.) Putin învinge în Ucraina, consecințele la nivel global vor fi grave. Europa s-ar confrunta cu o amenințare la adresa securității așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată. 

Canada va contribui cu 10 milioane de dolari

Pe lângă sprijinul americanilor, Canada a anunțat că va contribui cu 10 milioane de dolari la inițiativa Cehiei de a produce și achiziționa muniție de artilerie pentru Ucraina din țări terțe. Și Belgia va transfera Ucrainei rachete pentru sisteme de apărare aeriană din propriile stocuri.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”În acest an, avioanele rusești au folosit deja peste nouă mii de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei. Și avem nevoie de capacitatea de a doborî avioanele lor de luptă, astfel încât să nu se apropie de pozițiile și granițele noastre. Deși în jumătate de an, în timp ce așteptam o decizie privind sprijinul american, armata rusă a reușit să preia inițiativa pe câmpul de luptă, acum putem nu numai să stabilizăm frontul, ci și să mergem mai departe, să atingem obiectivele pe care le avem în acest război.”

Cum încearcă Ucraina să rezolve problema deficitului de soldați

Ucraina încearcă să rezolve și problema deficitului de soldați. Aflat în Letonia, ministrul ucrainean de externe a cerut că bărbații care au fugit la începutul războiului să se întoarcă acasă și să-și apere țara. Pentru a pune presiune pe ei, Kievul a decis să nu înnoiască actele bărbaților din afara țării. 

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei: ”Toți bărbații apți pentru a fi trimiși pe front care au decis din diferite motive să fugă din Ucraina începând cu 24 februarie 2022 au obținut statut legal și prestații sociale în țările respective dintr-un singur motiv, pentru că sunt cetățeni ai Ucrainei.” 

Decizia nu este tocmai populară, dar autoritățile ucrainene nu au de ales. Pe front sunt soldați care au luptat de la începutul conflictului. În ultimii doi ani, ei au primit doar câteva zile de permisie. Fostul șef al armatei de la Kiev a vorbit despre necesitatea de a trimite pe front încă jumătate de milion de oameni. Președintele Zelenski a spus în schimb că cifra este exagerată. 

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei: Trebuie să găsim o altă soluție pentru această problemă. Trebuie să-i stimulăm, să îi convingem să se întoarcă, să lupte, să muncească și să contribuie la economia Ucrainei.”

Potrivit autorităților ucrainene, Rusia se pregătește de o nouă ofensivă la începutul verii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE