Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei

Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american, relatează AFP.

Miercuri, preşedintele Joe Biden a promulgat noul plan de ajutor de 61 de miliarde de dolari şi a anunţat livrarea, "în următoarele ore", a unei prime tranşe de echipamente militare şi muniţii de tot felul, în valoare de un miliard de dolari.

"Ucrainenii îşi raţionalizează muniţia”

Dar acest ajutor survine după luni de condiţii slabe din partea Washingtonului din cauza diviziunilor politice interne - o scădere a ajutorului de care a beneficiat Rusia pe câmpul de luptă.

"Ucrainenii îşi raţionalizează muniţia de ceva vreme (...), aşa că ruşii, pe scurt, au reluat iniţiativa", a declarat presei responsabilul militar american, sub rezerva anonimatului.

Ajutorul militar din partea aliaţilor "le va permite ucrainenilor să înceapă să reia iniţiativa", dar "nu va fi un proces rapid", a adăugat sursa citată.

Recepţia şi implementarea operaţională a noilor livrări va dura, doar "pentru a-şi apăra poziţiile. Aşa că nu aş prevedea nicio ofensivă la scară largă la început", a apreciat sursa citată.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a adoptat un pachet major pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate - în principal din cauza certurilor partizane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE