Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boli grave, descoperite în timpul caravanelor medicale. Pacienții află de la voluntari că au probleme de sănătate

Unde sistemul nu ajută, o fac oamenii. În special voluntarii care merg către românii care n-au mai ajuns la un medic de zeci de ani chiar.

Carmen Ciocan, jurnalist Euronews România: ”Alături de mine este Vladislava Covalciuc, coordonatoarea Caravanei cu medici, filiala Iași. Bun găsit, Vladislava! Te rog să-mi spui prima dată ce te-a determinat să faci parte din acest proiect chiar din anul întâi de facultate.”

Vladislava Covalciuc, coordonatoarea Caravanei cu medici, filiala Iași: ”În primul rând mi-am dorit să aplic practic cunoștințele pe care le-am acumulat și să mă simt utilă pentru oamenii din jurul meu pentru că ăsta a fost scopul pentru care am dat admiterea la Medicină. Iar în spatele cortinei stau bunica și mama, două persoane implicate în societate, fiind și cadre medicale, și care și-au dorit pentru mine să fiu o rază de lumină pentru cei din jur, să îi ajut, iar prin intermediul caravanei am simțit că pot fi acea rază de lumină.”

Starea sistemului de sănătate din România

Carmen Ciocan: ”Care este caravana care ți-a rămas în minte, care te-a marcat?”

Vladislava Covalciuc: ”Recent, a fost o caravană de pediatrie pe care am organizat-o împreună cu colega mea în județul Suceava și s-a apropiat o bunicuță cu nepoții ei, care au rămas în grija dumneaei, fiind abandonați de părinți. Bunica nu-și permitea din punct de vedere financiar nici să le pună ceva pe masă, dar să le ofere un acces la servicii medicale și consultațiile care pentru noi par o rutină. Iar fiind consultați nepoții, pentru ea a fost ca și cum i s-a luat o piatră de pe inimă.”

Carmen Ciocan: ”Ce presupune o astfel de caravană? Câți voluntari mergeți? Câți reușiți să consultați?”

Vladislava Covalciuc: ”Misiunea noastră este să-i ajutăm pe oamenii care nu pot avea acces la servicii medicale. Mergem aproximativ 25 de voluntari și consultăm într-o caravană de adulți, peste 110 adulți, iar de pediatrie, 130 de copii.”

Carmen Ciocan: ”Cum ar trebui sa fie sistemul de sănătate din România?”

Vladislava Covalciuc: ”Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie un privilegiu, ci un drept. Să fie încurajați medicii, pentru că în comune nu există nici măcar un medic de familie. Iar sunt comune care pot să spun că sunt privilegiate, care au un singur medic de familie, dar nu face față la numărul de oameni și cazurile care sunt.”

Carmen Ciocan: ”Care este imaginea sistemul de sănătate de acum, pentru că știm că sunt comune fără medic de familie, oamenii nu ajung la specialist.”

Vladislava Covalciuc: ”Sunt oameni care au boli cronice care le pun viața în pericol, oameni care nu știu ce înseamnă acel diabet zaharat, sau acea tensiune, sau acea hepatită virală, care este destul de gravă pentru ei. Și pentru că nu au grijă, nu au posibilitate să-și procure acele medicamente și nici măcar nu știu cum să le administreze, dacă aud că le sunt necesare, e trist, pentru că se ajunge în stadii foarte avansate, când nu mai există speranță de viață pentru ei. Și atunci când ajungi să-i consulți ajungi să le dai doar un sfat de consolare și atât.”

Carmen Ciocan: ”Sunt situații când îi puteți trimite și spre alți specialiști?”

Vladislava Covalciuc: ”Am avut pacienți diagnosticați în caravană cu diabet zaharat, cu glicemie foarte mare, am avut pacienți diagnosticați cu hepatite virale, cu tensiune, oameni pe care i-am îndrumat ulterior la un consult de specialitate, pentru a primi un tratament, pentru a fi luați sub supraveghere, în special pacienții cu hepatite virale și cu diabet zaharat, să urmeze și să fie documentați mai mult și să aibă grijă de ei.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE