Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bărbații, victime ale violenței domestice în România. Sunt abuzați în 20% dintre cazuri

În 80% din cazurile de violență din România, victimele sunt femeile. De cele mai multe ori, victime ale bărbaților. Dar în 20% din cazuri, rolurile sunt inversate. Băieții și bărbații sunt abuzați, fie emoțional, fie fizic. De frica să nu fie percepuți ca fiind slabi, bărbații nu recunosc abuzul și nici nu îl raportează, spun psihologii.

”Tu nu ești femeie, tu nu ai voie să plângi, tu trebuie să fii bărbat.” Asta a auzit Cosmin întreaga lui copilărie din partea femeii care îl îngrijea. Părinții lui au murit la naștere, iar mama din familia de asistență maternală îl bătea pentru orice, indiferent de cât de mică era fapta.

Cosmin Olteanu, supraviețuitor: ”Dacă luam 10 era bine, nu exista ”Vai, felicitări!”. Dacă luam 9, ”poți mai mult”, dacă luam 8, mhm, era la limită. De la 7 începeau bătăile.”

Într-o zi când s-a întors de la școală nu știa cum să îi spună părinților că a luat 7 la matematică.

Cosmin Olteanu, supraviețuitor: ”M-am făcut așa oarecum airici, iar după aceea a venit. Cu înjurăturile aferente, cu ”eu te trimit la școală să înveți și tu faci asta, că mă faci de râs” și dăi. Cu picioarele, cu pumnii, de obicei avea așa o fandasie de a mă trage de păr.”

La 12 ani a decis să spună consilierului școlar că este bătut acasă. Răspunsul? Trebuie să fii tare. Ești băiat. Acum, la 22 de ani știe să spună NU comportamentelor toxice.

În 20% din situațiile de violență, abuzul este îndreptat spre bărbați sau băieți. La nivelul Uniunii Europene nu există o evidență clară a violenței de gen. Conform Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, autoritățile fie nu înregistrează cazurile, fie le au, dar sunt reticente să dezvăluie datele.

Psihologii spun că bărbații raportează abuzul mult mai puțin din cauza rușinii și fricii că ar putea fi puși la zid de societate. Mai mult, să-i spui cuiva să nu plângă este un abuz emoțional, spun specialiștii.

Gabriela Dumitriu, psiholog: ”Toleranța la abuz este și poate părea mult mai ridicată în cazul bărbaților pentru că există această așteptare din partea mediului și a societății ca bărbații să nu se plângă, să reziste bine la acțiuni agresive, să răspundă mai ușor cu agresivitate.”

Experții în egalitate de gen spun că aceste stereotipuri sunt dăunătoare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Alexandra Dârlău, specialist egalitate de gen Filia: ”Începem să înțelegem că anumite comportamente sunt nu doar nedezirabile pentru că suntem băieți dar și pentru că dacă ne-am comporta într-un fel mai feminin, am da dovadă de slăbiciune sau este un mod inferior de a te exprima.”

Dacă în Germania există un număr de telefon unic pentru violența împotriva bărbaților, în România nu există niciun fel de pârghii sociale pentru victimele bărbații abuzați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE