Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul centru special de ajutor pentru pentru minorii abuzați sexual, deschis la București

Primul centru special unde copiii, care sunt victime ale abuzurilor, pot să fie ajutate a fost deschis în București. Construit după un concept islandez, centrul asigură protecția victimelor în timpul interviurilor criminalistice dar și ședințe de terapie absolut necesare.

Scopul centrulul Barnhus din sectorul 6 al Capitalei este ca ancheta în cazurile de abuz sexual asupra copiilor să fie cât mai puțin traumatizantă pentru victime. Doar în 2021 au fost 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor în România.

Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii: „Dintre acestea, majoritatea au fost fete care au trecut prin această traumă, 1176, și din acest total de 1349, 552 de copii au avut vârsta sub 13 ani. De multe ori sunt cazuri în care un copil trece prin 10 episoade în care trebuie să dea declarații și să-și reamintească abuzul.”

Ajutor după model nordic pentru minorii abuzați sexual

Psihologii atrag atenția că relatarea episoadelor de abuz în fața autorităților poate vulnerabiliza și mai mult copiii. De aceea, în țările nordice, a fost dezvoltat acest concept al centrului multidisciplinar, gândit special ca un spațiu care îi va ajuta psihologic pe copii în timpul anchtei.

Elena Tudor, DGASP: „Modelul Barnahus este la un nivel superior, mergem mai departe pe sprijinirea copilului, pe consilierea psihologică, pe serviciile medicale, deci putem să mergem și să ne extindem pentru că avem nevoie de astfel de servicii.”

Numele Barnahus înseamnă “casă pentru copii” și provine din Islanda, unde a fost înființată prima astfel de instituție în 1998.

Ciprian Ciucu, primar Sector 6: „În momentul în care se va termina acest proiect-pilot, noi intenționăm să continuăm finanțarea lui, fie că se adresează copiilor din sectorul 6 București, sau de oriunde din țară.”

Alexandru Anghel, procuror criminalist, Parchetul de pe lângă Tribunalul București: „Sunt trei linii în aceste cazuri: aflarea adevărului judiciar, protecția socială a copilului și măsuri de terapie pentru copil. În cadrul unei ancheie, victima ia contact cu poliția, cu procurorul, apoi se duce acasă și nimeni nu o mai întreabă nimic. În aceste cazuri cu copii, încercăm să facem lucrurile altfel, copiii nu pot fi lăsați pur și simplu să își continue viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ei au nevoie de ajutor și după ce iau contact cu noi.”

În România, potrivit datelor Salvați Copiii, abuzul sexual este subraportat. Anul trecut, doar 3% dintre părinți au declarat un astfel de abuz la care au fost supuși copiii lor, de cele mai multe ori de persoane necunoscute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE